• امروز : دوشنبه - ۲۶ خرداد - ۱۴۰۴
  • برابر با : Monday - 16 June - 2025

سر تیتر اخبار

بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی ایران و وزارت امور خارجه چه کسانی اهداف ترور دیشب اسرائیل بودند؟ + اینفوگرافی پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به ملت بزرگ ایران در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی منابع آگاه: شمخانی به شدت مجروح شده است سازمان هواپیمایی: فضای پروازی کشور تا اطلاع ثانوی بسته است خبرگزاری صدا و سیما: وقوع انفجار در تاسیات هسته ایی نطنز فرمانده سپاه به شهادت رسید + لیست سایر مقامات ترور شده  تصویری از منطقه پاسداران تهران از محل‌های انفجار  اسرائیل: به ایران حمله پیشگیرانه کردیم فوری: انفجار شدید در  شهرک شهید محلاتی/ توپ های پدافند هوایی شلیک شدند منابع غیر رسمی: حمله هوایی به اهداف متعدد در ایران صدای انفجار پیاپی در تهران/ آغاز عملیات نظامی رژیم صهیونیستی علیه ایران/ جت‌های جنگنده ایرانی به پرواز درآمدند اصلاحات اصل ۴۴ قانون اساسی از نهاد ریاست جمهوری آغاز شود کشور وارد پنجمین سال خشکسالی شد/ سیاست‌گذاری در مصرف و نحوه تخصیص منابع آب نیازمند اصلاح است صدور ۱۵روزه قبض برق انگیزه پرمصرف‌ها را برای صرفه‌جویی بیشتر می‌کند کولرها سالانه ۲۸۰۰ مگاوات مصرف برق کشور را افزایش می دهند/ لزوم ارتقای بهره وری انرژی برای کاهش تقاضای فزاینده مصرف برق تعداد اتباعی که  در ایران می‌مانند رسما اعلام شد/ حداکثر ۲ میلیون و۷۰۰ هزار نفر ناژوان؛ قلب سبز اصفهان در تپش، روایتی از تاریخ و طبیعت ریه اصفهان در خطر بی‌توجهی‌ها / ناژوان؛ نفس های باقی مانده برای آیندگان / زیست‌بوم سبز اصفهان زیر فشار بی توجهی سوخت حیاتی، برق پایدار؛ معادله پیچیده نیروگاه‌های حرارتی ایران

38
در دانشنامه عصر تحلیل بخوانید:

منشور کوروش کبیر اولین بیانیه ی حقوق بشر است؟

  • کد خبر : 22032
  • چهارشنبه, ۲۷ دی ۱۴۰۲--«۱۹:۲۷»
منشور کوروش کبیر اولین بیانیه ی حقوق بشر است؟

منشور کوروش به عنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته می شود در سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی سازمان منتشر کرد و بدلی از این منشور در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگهداری می شود.

به گزارش عصر تحلیل، استوانهٔ کوروش بزرگ یا منشور حقوق بشر کوروش لوحی از گل پخته است که در سال ۵۳۸ پیش از میلاد به فرمان کوروش بزرگ هخامنشی پادشاه و بنیانگذار شاهنشاهی هخامنشی نگاشته شده است.

نیمهٔ نخست این لوح از زبان رویدادنگاران بابلی و نیمهٔ پایانی آن سخنان و دستورهای کورش به زبان و خط میخی اکدی (بابلی نو) نوشته شده است. این استوانه در سال ۱۲۵۸ خورشیدی/ ۱۸۷۹ میلادی در نیایشگاه اِسَگیله (معبد مردوک، خدای بزرگ بابلی) در شهر بابل باستانی پیدا شده و در موزه بریتانیا در شهر لندن نگهداری می شود.[۱] این منشور یکی از بزرگترین نشانه های روحیهٔ بردباری در فرهنگ ایرانی است.

پیدا شدن منشور کوروش کبیر در بین النهرین

در سال ۱۲۵۹ خورشیدی/ ۱۸۷۹ میلادی به هنگام کاوش های باستان شناسی گروه بریتانیایی در محوطهٔ باستانی بابل در بین النهرین (میان رودان)، هرمزد رسام، باستان شناس بریتانیایی آسوری تبار، استوانهٔ گلی ای را یافت که شامل نوشته هایی به خط میخی بود.

جنس این استوانه کوروش از گل رس است، ۲۲٫۵ سانتی متر طول و ۱۱ سانتی متر عرض دارد و دور تا دور آن ۴۵ سطر (به جز بخش های تخریب شده) به خط و زبان اکدی (بابلی نو) نوشته شده است. بررسی های بعدی نشان داد که نوشته های استوانه در سال ۵۳۸ پیش از میلاد به فرمان کوروش بزرگ پس از شکست دادن نبونید و تصرف کشور بابل، نوشته شده است.

این اثر در نیایشگاه اِسَگیله (معبد مردوک) در شهر بابل قرار داده شده بود. در حال حاضر این لوح سفالین استوانه ای در بخش «ایران باستان» در موزه بریتانیا نگهداری می شود. از سوی دیگر، در سال ۱۳۷۵ آشکار شد که بخشی از یک لوحه استوانه ای که آن را متعلق به نبونید پادشاه بابل می دانستند، در حقیقت پاره ای از استوانهٔ کوروش بزرگ، از سطرهای ۳۶ تا ۴۳ است.

پس از این آگاهی، این پاره از لوح استوانه ای که در دانشگاه ییل (Yale) در آمریکا نگهداری می شد، به موزه بریتانیا در لندن انتقال داده شد و به استوانهٔ اصلی پیوست گردید. پژوهش های زبان شناسی روی دو قطعه استخوان فسیل شدهٔ اسب که در موزهٔ شهر ممنوعه در چین نگهداری می شوند، منجر به شناسایی نسخهٔ چینی منشور کورش شد. قدمت این استخوان ها به دورهٔ سلطنت هخامنشیان بازمی گردد.

اعتراض مردم از انتقال منشور کوروش از انگلیس به موزه بیت‌المقدس در اورشلیم / منشور کوروش را تبدیل به یک ابزار سیاسی در جهان نکنید

منشور کوروش کبیر اولین بیانیه ی حقوق بشر

کوروش بزرگ، بنیان گذار پادشاهی ایران و آغازگر سلسلهٔ هخامنشیان، پس از تسخیر بابل، در بابل بر تخت پادشاهی نشست و ادیان بومی را آزاد اعلام کرد. برای جلب محبت مردم میانرودان (بین النهرین)، مردوک که بزرگترین خدای بابل بود را به رسمیت شناخته، او را نیایش کرد و سپاس گفت. او هیچ گروه انسانی را به بردگی نگرفت و سپاهیانش را از تجاوز به مال و جان رعایا بازداشت.او تمامی کسانی را که به اسارت به بابل آورده شده بودند گرد هم آورد و منزلگاه آنها را به ایشان بازگرداند. کوروش همچنین قوم یهود را نیز از اسارت و بیگاری در بابل آزاد کرد. به دستور کوروش، شرح وقایع و دستورهای وی روی یک لوح استوانه ای سفالین نگاشته شد و در معبد مردوک قرار گرفت.

بریتیش میوزیوم این سند را نخستین بیانیه حقوق بشر می داند

از طرف بسیاری این سند به عنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته می شود در سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل آن را به شش زبان رسمی سازمان منتشر کرد و بدلی از این منشور در مقر سازمان ملل متحد در شهر نیویورک نگهداری می شود.موزه بریتانیا یا بریتیش میوزیوم این سند را نخستین بیانیه حقوق بشر می خواندو همینطور بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، در جریان سفر به تهران، رسما از استوانه کورش به عنوان نخستین بیانیه حقوق بشر یاد کرد و آن را مایه افتخار ایرانیان دانست.در این لوح استوانه ای، کوروش پس از معرفی خود و دودمانش و شرح مختصر فتح بابل، می گوید که تمام دستاوردهایش را با کمک و رضایت مردوک خدای بابلی به انجام رسانده است. وی سپس بیان می کند که چگونه آرامش و صلح را برای مردم بابل و سومر و دیگر کشورها به ارمغان آورده، و پیکر خدایانی که نبونید از نیایشگاه های مختلف برداشته و در بابل گردآوری کرده بوده را به نیایشگاه های اصلی آنها برگردانده است. پس از آن، کوروش بزرگ می گوید که چگونه نیایشگاه های ویران شده را از نو ساخته و مردمی را که اسیر پادشاه های بابل بودند به میهن شان برگردانده است.

انتهای پیام /
لینک کوتاه : https://asrtahlil.ir/?p=22032

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.