• امروز : چهارشنبه - ۲۶ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 15 January - 2025

سر تیتر اخبار

آمریکا هروقت به حرف‌هایش عمل کرد گفت‌وگو می‌کنیم تلاش فولاد مبارکه برای جبران ناترازی های انرژی /  پروژه‌های بزرگ صنعت فولاد برای آینده پایدار /ضرر ۸.۵ میلیارد دلاری صنعت فولاد کشور به خاطر قطعی برق رقابت استانهای کشور در بخش آزمون عملی، تجهیزات و دانشی ویدیو متری + عکس برای اجماع‌سازی و حل مسائل فرادستی، به هلدینگ خلیج‌فارس آمدم/ ساخت نخستین پارک فناوری و مرکز هوش مصنوعی در کیش ساخت نیروگاه بادی ۶۰۰ مگاواتی در میل نادر سیستان و بلوچستان؛ تحولی بزرگ در تامین انرژی کشور آبفای اصفهان، آماده برگزاری مسابقات ملی مهارت ویدئومتری شبکه‌های فاضلاب طیب نیا: حمل‌ونقل ریلی در صنعت فولاد از ۹۰ درصد به ۵۰ درصد کاهش یافته است صنعت بانکرینگ، فرصتهای و چالشهای پیش روی اقتصاد ایران  جایی برای درخشش استعدادها در ویدئومتری شبکه فاضلاب آمادگی سازمان ملل برای توسعه تجدید پذیرها در ایران / منابع مالی برای توسعه تجدید پذیرها باید تقویت شود به زودی تعرفه های حمایتی جدید نیروگاههای تجدید پذیر اعلام می شود / رئیس جمهور به شدت پیگیر موضوع تجدید پذیرها است افزایش تولید بنزین و گاز با ظرفیتهای موجود / خداحافظی با حمل خوراک توسط کشتی ظرفیت بانوان نباید نادیده گرفته شود / تحقق اهداف دولت با حضور بانوان نخبه و فناور پایش کارخانه سیمان هر ۵ دقیقه یکبار انجام می شود  کنترل آلاینده‌ها و پروژه‌های سبز برای آینده‌ای پاک‌تر / به طور مستمر در حال به روزرسانی تجهیزات زیست محیطی هستیم امنیت و رشد اقتصاد دو محور اصلی توسعه گردشگری / مشکلات صنایع دستی با تبلیغات حل نمی شود اقدامات کلیدی صنایع فولادی برای مقابله با چالش‌های زیست‌محیطی رفع فیلتر پلتفرم های دیگر به صورت گام به گام انجام می شود / افتخار برای آقای پزشکیان بماند / از رای به پزشکیان پشیمان نیستم هوش مصنوعی در خدمت انرژی در می آید تقاضای زغال سنگ تا سال ۲۰۲۷ کاهش پیدا می کند

11
در یک دستاورد بزرگ علمی تاریخ بشر:

مشارکت فعال عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در کشف سیاه‌چاله ای منفرد در کهکشان راه شیری

  • کد خبر : 17413
  • 19 بهمن 1400 - 12:28
مشارکت فعال عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در کشف سیاه‌چاله ای منفرد در کهکشان راه شیری
با کشف یک سیاهچاله‌ی تنها در کهکشان راه‌شیری با روش اخترسنجی و ریزهمگرایی گرانشی، با همکاری مشترک دکتر صدیقه سجادیان عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان ودکتر سهراب راهوار استاد دانشگاه صنعتی شریف، عصر جدیدی از تحقیقات کیهان‌شناسی پیش روی بشر قرار گرفت.

به گزارش عصر تحلیل از اصفهان، همگرایی و ریزهمگرایی ‌گرانشی از پیش‌بینی‌های بسیار موفق نظریه نسبیت عام می باشد که توسط آلبرت اینشتین در سال ۱۹۱۵ میلادی مطرح شد. در این پدیده، از تقویت نور ستاره‌های پس زمینه به وجود اجرام سنگین زمینه پی می برند.

در رویداد‌های ریزهمگرایی گرانشی، به علّت کم بودن فاصله‌ی بین تصاویر، آن‌ها جدا ازهم دیده نمی‎شوند بلکه نور مجموع تصاویر دریافت می‌شودکه به نسبت ستاره‌ی چشمه تقویت شده است. منجمان از این پدیده به عنوان یک ابزار رصدی دقیق برای فهم کیهان و مشاهده اعماق آسمان‌ها استفاده می نمایند.

یک تیم بین‌المللی پژوهشی متشکل از ۵۰ مؤسسه تحقیقاتی با مشارکت دو پژوهشگر ایرانی، دکتر صدیقه سجادیان عضو هئیت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان و دکتر سهراب راهوار عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، به کمک اثر ریزهمگرایی‌گرانشی و اخترسنجی توانستند سیاه‌چاله ای منفرد درکهکشان راه شیری را کشف کنند.

دکتر صدیقه سجادیان ، استادیار گروه نجوم و اخترفیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان که داده‌کاهی داده‌های گرفته شده توسط تلسکوپ دانمارک از این رویداد را بر عهده داشته است، با اشاره به جنبه‌های مختلف این موفقیت بزرگ علمی گفت: این رصدها در مدت ۶ سال به وسیله تلسکوپ‌های زیادی در سراسر دنیا و از جمله تلسکوپ فضایی هابل انجام گردید.

عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اهمیت داده‌کاهی در این گروه بین‌المللی گفت: داده‌کاهی و آنالیز تصاویر نجومی تلسکوپ‌های مختلف از رویداد ریزهمگرایی گرانشی OGLE-2011-BLG-0462 با زمان مقیاس ۲۷۰ روز، منجر به کشف یک سیاه‌چاله منفرد با جرمی حدودأ ۷ برابر جرم خورشید و در فاصله ۵ هزار سال نوری از زمین شد.

سجادیان افزود: یکی از این تلسکوپ‌ها، تلسکوپ یک ونیم متری دانمارک است که به واسطه‌ی قرارگرفتن در یکی از بهترین نقاط دنیا از نظر شرایط رصدی (رصدخانه لاسیلای شیلی) بیش از ۹۰۰ تصویر با قدرت تفکیک بسیار عالی از این رویداد توسط گروه رصدی مایندستپ ثبت کرده است.

وی که عضو فعال گروه مایندستپ است، با بیان این‌که کشف این سیاه چاله یک پدیده منحصر به فرد و شروع یک دوره جدید در تحقیقات کیهان‌شناسی رصدی است؛ خاطر نشان کرد: این اولین بار است که سیاه‌چاله‌ای تنها در دیسک کهکشان ما و در این بازه جرمی با تعیین دقیق جرم،  فاصله و سرعت آن آشکارسازی می‌شود. پیش از این منجمان با استفاده از روش های مختلف مانند مشاهده امواج گرانشی به صورت غیر مستقیم، سیستم های دوتایی سیاه چاله ها را رصد می نمودند.

عضو انجمن علمی فیزیک ایران با تأکید اهمیت ویژه این کشف تاریخی تصریح کرد: حدود ۴۵ کیلومتر برثانیه سرعت تصویر شده در صفحه آسمان برای این سیاه‌چاله محاسبه شده که می تواند ناشی از ضربه انفجار اولیه ستاره ی سنگین تشکیل دهنده سیاه چاله باشد؛ اتفاقی که می توانسته حدود صد میلیون سال پیش رخ داده باشد.

سجادیان خاطرنشان کرد: این امکان برای تلسکوپ ملی ایران نیز وجود دارد که در رصدهای مهم بین‌المللی و اکتشافات تازه، حضور مؤثر داشته باشد.

گفتنی است: نتایج این پژوهش که برای مجله معتبرThe Astrophysical Journal ارسال گردیده و پیش نویس آن نیز منتشر گردیده است، از طریق لینک مستقیم https://arxiv.org/pdf/2201.13296.pdf و نیز وب سایت ساینس به نشانی  https://www.sciencealert.com/for-the-first-time-a-lone-black-hole-has-been-found-wandering-the-milky-way در دسترس است.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://asrtahlil.ir/?p=17413
  • 256 بازدید

نوشته های مشابه

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.