به گزارش عصر تحلیل؛ محمد غلامی مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی در مناظره با موضوع «هدایت نقدینگی؛راهکار یا بیراهه» با بیان اینکه هدایت نقدینگی به سمت تولید یک ایده اشتباه و غیرممکن است، گفت: اینکه ارقام و اعداد نقدینگی در چه حساب بانکی باشد اهمیتی ندارد و این هدایت نقدینگی یک موضوع اشتباه است.
وی در ادامه افزود: برخی معتقد هستند نقدینگی مانند آب جاری است و باید آن را به پای درخت تولید هدایت کنیم تا میوه بدهد اما این یک دیدگاه اشتباه است و تفاوتی ندارد نقدینگی در حساب چه کسی باشد، تأثیر هدایت نقدینگی با تغییر حساب افراد تأثیر متفاوت در واقعیت اقتصاد دارد اما در حل مشکل نقدینگی و تورم بی اثر است.
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی اظهار کرد: در صنایع و تولید کنندگان کمبود نقدینگی به این صورت که نقدینگی واقعا نداشته باشند نیست بلکه ارزش پول بشدت کاسته شده است و امکان استفاده از این نقدینگی وجود ندارد.
غلامی با اشاره به ناتوانی صنایع در بازپرداخت تسهیلات بانکی، تصریح کرد: این روند ۵۰ سال وجود داشته و همواره تسهیلات برای هدایت نقدینگی به صنایع ارائه میشده است و بخشی از آنها در بازپرداخت به مشکل برمیخوردند و با مشکلات بعدی مواجه میشدند.
وی ورود نقدینگی به بازارها را تصوری غلط دانست و خاطرنشان کرد: نقدینگی به جایی هجوم نمیبرد بلکه از حسابی به حساب دیگر میرود، اینکه این اعداد و ارقام در حساب چه کسی باشد بر تورم اثر ندارد، امروز بزرگترین مشکل کشور تورم است اما ریشه آن در خلق پول است که برخی مدعی خلق پول عادلانه و مطلوب هستند و توجهی به مشکلات خلق پول ندارند، اما حقیقت این است که مشکل امروز ما نقدینگی نیست بلکه خلق پول است.
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی هدایت نقدینگی را یک عبارت مورد توجه سیاستمداران ذکر کرد و گفت: در چند سال آینده نتیجه این بی توجهی به خلق پول را خواهیم دید، هدایت نقدینگی یک ادعای خام و ناشدنی است، باید بدانیم که هدایت نقدینگی ممکن نیست و بیشتر شعاری است.
غلامی در ادامه افزود: وقتی با خلق پول مشکلی نداشته باشیم همواره شاهد رشد نقدینگی خواهیم بود، مجری خلق پول بانک است و اگر قرار باشد مجری هدایت نقدینگی هم باشد این کار را با خلق پول انجام خواهد داد و مشکلات اقتصادی ادامه خواهد داشت و تورم افزوده خواهد شد.
وی اظهار کرد: ساختارهای ما هنوز همان است که در گذشته بوده و باز برخی میخواهند تجربه شکست خورده تاریخی در زمینه هدایت نقدینگی را تکرار کنند، اینبار اسم آن را تغییر دادهاند، می خواهند ۲۰۰ میلیون دلار به بورس تزریق کنند دوباره مردم به سمت بورس بیایند و دوباره مشکلات بورسی تکرار خواهد شد، در صورتی که مشکل خلق پول است و مشکل ما نقدینگی نیست.
مدیر گروه معیشت و اقتصاد مؤسسه تحقیقات راهبردی تمدن اسلامی با بیان اینکه خلق پول اکل مال به باطل و حرام است، تصریح کرد: برخی متصور هستند نمیتوان خلق پول را کاهش داد، به همین دلیل تنها به دنبال هدایت نقدینگی هستند، وقتی خلق پول ۴۰ درصدی داریم در صورتی که رشد اقتصادی ایدهآلی که مسؤولان به دنبال آن هستند و حدود ۱۰ درصد است نمیتواند مشکلات اقتصادی را برطرف کند.
غلامی هدایت نقدینگی را حربهای برای عدم مقابله با خلق پول قلمداد کرد و گفت: نباید کسی بگوید خلق پول راه حل مشکلات کشور است، آدرس غلط در اقتصاد نباید داد، دولت یک دولت انقلابی است و اگر آدرس غلط به جامعه بدهد انقلاب اسلامی در آینده آسیب خواهد دید، باید مسؤولان صادقانه به مردم بگویند مشکل کشور خلق پول است و باید تورم را تحمل کنیم تا بتوانیم در مرور زمان مشکل تورم را برطرف کنیم، اکنون آقای رئیسی باید با خلق پول حقوق کارمندان را بدهد و این مشکلساز خواهد بود.
وی ادامه داد: باید حقیقت را به مردم گفت و امید واهی و دروغین برای مردم با آدرسهای غلط ایجاد نکرد، خلق پول وجود دارد و دولت ناچار به خلق پول است اما به مردم آدرس غلط داده میشود و باعث میشود امیدهای واهی در جامعه برای حل مشکلات اقتصاد ایجاد شود در حالی که خلق پول به عنوان اصلیترین مشکل اقتصاد همچنان ادامه خواهد داشت.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تأکید بر ایجاد مشکلات خلق پول در اقتصاد کشور و تورم زا بودن خلق پول، تصریح کرد: این یک توهم است که بخواهیم تورم را با خلق پول و هدایت نقدینگی به سمت تولید کنترل کنیم و نمیتوان انتظار داشت که مشکل تورم در شرایطی که خلق پول وجود دارد با هدایت نقدینگی برطرف بشود.