همانطور که در قبل به آن اشاره شد یکی از راهکارهای جلوگیری از تشدید بحران ناترازی انرژی بالا بردن راندمان نیروگاهی کشور است؛ نیروگاههایی که به دلیل فرسودگی و خارج شدن بخش قابل توجهی از واحدهای آن از مدار دچار آسیب های جدی شده اند. ورود تکنولوژی های جدید در بخش توربین های نیروگاهی همانند «توربین گازی کلاس F » توانسته تا با بالا بردن راندمان تولید نیروگاهی به بهینه سازی و حفظ محیط زیست کمک شایانی کند. « ۱۸ واحد توربین گازی کلاس جدید در کشور نصب شده است و در بخش صنعت نیز شرکت فولاد مبارکه در نیروگاه خود از این توربین ( کلاس F) بهره برده است.». این صحبتی بود که سعید محسنی مدیرعامل برق منطقه ایی اصفهان در حاشیه همایش سالانه «کاربران توربینهای گازی با تمرکز بر نیروگاههای کلاس F» در گفت و گوی اختصاصی خود با اکوانرژی به آن اشاره کرد و در ادامه افزود: یکی از مزایای به روزرسانی و نصب توربین های کلاس جدید در نیروگاههای کشور بالا بردن راندمان آنها و حتی حفظ محیط زیست است که تاثیر بسزایی در بهینه سازی مصرف انرژی در کشور دارد.
· آیا قبول دارید که مشکل اساسی در تامین سوخت نیروگاهی در کشور وجود دارد؟
واقعیت این است که در حال حاضر ناترازی قابل توجهی در هر دو بخش سوخت و برق وجود دارد و نمی توان مشکل را کاملا معطوف به وزارت نیرو یا وزارت نفت دانست. در تابستان با محدودیت تولید برق به دلیل ظرفیت نیروگاهها مواجه بودیم و در زمستان هم با کمبود گاز برای تأمین سوخت نیروگاهها روبرو شدیم. به طور متوسط، ۹۰ درصد مصرف سوخت نیروگاهها گاز بوده که اکنون به حدود ۸۰ درصد کاهش یافته است.
· متاسفانه این روزها با بحران های متعدد در حوزه انرژی روبرو هستیم، وزارت نیرو و مجموعه های زیر مجموعه آن چه اقداماتی راهگشا برای بهبود این وضعیت در نظر دارند؟
ما نیاز به بهینهسازی مصرف انرژی داریم. شدت مصرف انرژی در ایران بالاترین میزان در دنیا است و باید تلاش کنیم تا این عدد کاهش پیدا کند. بهینهسازی در صنایع و همچنین در مصرف خانگی میتواند به کاهش چالشهای موجود کمک کند. به عنوان مثال، ۴۰ درصد مصرف برق در تابستان و ۷۰ درصد مصرف گاز در زمستان مربوط به سرمایش و گرمایش است.
· آیا بهتر نبود برای عدم تشدید بحران به سوی در بخش تجدید پذیرها سرمایه گذاری بهتری صورت می گرفت؟
بله، کاملا با این موضوع موافق هستم؛ به همین منظور در برنامه هفتم توسعه، ۳۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر پیشبینی شده است که در استان اصفهان سهم ۲۳۰۰ مگاوات ظرفیت خورشیدی درنظر گرفته شده است. خوشبختانه اقدامات خوبی در استان اصفهان در خصوص انرژی های تجدید پذیر همانند نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی آفتاب شرق ( فولاد مبارکه) و دیگر نیروگاههای منصوبه یا در دست تاسیس صورت گرفته که کماکان این روند ادامه دارد.
· برای نیروگاههای فعلی چه برنامه ایی دارید؟
برنامههایی برای بهینهسازی نیروگاههای قدیمی و افزایش راندمان آنها داریم تا با جایگزینی توربین های کلاس جدید همچنین بهینه سازی مصرف سوخت نیروگاهی به توسعه و افزایش تولید انرژی برق کمک کنیم.
· مسائلی در خصوص تامین سوخت نیروگاهی قبل از برودت هوا مطرح بود که گویا کم کاری در ذخیره سازی صورت گرفت بود. در این رابطه چه اظهار نظری دارید؟
به طور متوسط، هر نیروگاه به اندازه دو هفته ذخیره سوخت دارد. اما در تابستان امسال اما به دلیل ناترازی در انرژی، این ذخیرهسازی به مشکل برخورد. امیدواریم با صرفهجویی و همکاریهای لازم، زمستان را با کمترین مشکل پشت سر بگذاریم. اما باز هم تاکید می کنم ظرفیت ذخیره سازی سوخت در نیروگاهها به اندازه دو هفته است و نمی توان تشدید بحران ها را تنها معطوف به عدم ذخیره سازی سوخت در شش ماهه ابتدای سال جاری نسب داد.
· به صورت واضح بفرمائید در مورد بهینه سازی نیروگاهها و توربینهای گازی کلاس جدید چه برنامههایی دارید؟
در حال حاضر، ۱۸ واحد توربین گازی کلاس جدید در کشور نصب شده است. ما در حال برنامهریزی برای جایگزینی توربینهای قدیمی با مدلهای جدیدتر هستیم که راندمان بالاتری دارند.
· آیا ورود صنایع بزرگ همچون فولاد مبارکه برای خود تامینی می تواند مشکلات را کاهش دهد؟
اگر دقت کرده باشید دنیا به سمت تامین انرژی های پایدار و سبز در حال حرکت است و انرژی های تجدید پذیر در راس این مورد در کشورهای مختلف بخصوص توسعه یافته قرار دارد. ورود شرکت فولاد مبارکه برای خود تامینی بخصوص در حوزه تجدید پذیرها یک گام اساسی و رو به جلو در بخش صنعت محسوب می شود. شرکت فولاد مبارکه طی سه سال اخیر با ورود به تاسیس و تامین انرژی در بخش های مختلف نیروگاهی بخصوص تجدید پذیرها که به نوعی بزرگترین پروژه کشوری در این حوزه محسوب می شود، حرکت مثبتی در خود تامینی برداشته است و باید این مقوله در دیگر صنایع بزرگ با در نظر گرفتن منطقه و موقعیت آنها بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
· در پایان…
در پایان این گفت و گو سعید محسنی مدیرعامل برق منطقه ایی اصفهان با عذرخواهی از مردم بابت مشکلات بوجود آمده در بخش انرژی ضمن قدرادانی از صبر شان در خواهشی از مردم آنها را به کاهش ۲ تا ۳ درجه دمای محیط دعوت کرد تا ۱۰ درصد در مصرف گاز بخش خانگی صرفهجویی شود تا از این طریق گاز بقیه مردم کشور بخصوص مناطق شمالی کشور دچار اختلال در تامین نشود.