ابوالفضل اسماعیلی / کارشناس ارشد روانشناسی بالینی : وقتی او عصبانی می شود صدایش تغییر می کند، و به نوعی احساس می کنم که دوباره کودک هستم .( احساسی را که وقتی پدرم عصبانی می شد، پیدا می کردم و می دانستم که کتک کاری شروع می شود.) دوباره همان احساس ها را برایم زنده می کند. در نتیجه ساکت می شوم و می ترسم. خیلی عجیب است از نظر جثه من دوبرابر او هستم اما احساس می کنم نمی توانم در برابر او کاری انجام دهم . من یک مرد هستم و نمی توانم به کسی چیزی بگویم. چون فکر می کنند ضعیف هستم . چگونه می توانم او را ترک کنم.
امروزه شاهد افزایش روز افزون شکست در روابط زوجی هستیم که ممکن است در ظاهر مشکلی در روابط وجود نداشته باشد و عواملی مثل مشکلات مالی و اعتیاد و خیانت که به نظر می رسد دلایل اصلی طلاق هستند در این ازدواج ها به چشم نخورد اما باز هم میزان نارضایتی بالاست و درنهایت ممکن است به طلاق منتهی گردند. شاید واژه بدرفتاری را بارها شنیده باشید . بدرفتاری به سه شکل فیزیکی ، جنسی و عاطفی می تواند رخ دهد.
بدرفتاری عاطفی، نوعی پرخاشگری نظام دار و غیر فیزیکی است. در واقع الگویی از رفتار های به کار رفته علیه قربانی به منظور آسیب رسانی، تضعیف و یا کنترل آنهاست. مأموریت و هدف اصلی فرد بدرفتار، کنترل است. یک قربانی بدرفتاری عاطفی، ممکن است دچار اضطراب، افس بدرفتاری عاطفی به همان اندازه ی بدرفتاری فیزیکی و حتی بیشتر از آن بر فرد اثر می گذارد. برای نشان دادن این نکته، یک خشونت فیزیکی را در نظر بگیرید، قربانی ممکن است شواهد جسمی مانند کبودی داشته باشد. قربانیان خشونت های فیزیکی این فرصت و امکان را دارند که از طریق شکایت و تشکیل پرونده و جلب حمایت هایی از جمله دریافت قرار منع تعقیب قانونی، به دفاع از خود بپردازند. با این حال در مورد بدرفتاری ها عاطفی، چنین نیست. بدرفتاری عاطفی شکل گسترده تری از از بدرفتاری است که در بیشتر موارد مقدم یا همراه آزار های جسمی و جنسی است.
بدرفتاری عاطفی ، می تواند وسیله کنترل موثری باشد چرا که اعتماد به نفس قربانی را تضعیف می کند و باعث می شود احساس و برداشت قربانی از خودش آسیب ببیند و این مسئله فرد را از درون نابود می کند. نوسان بین رفتار های ناشی از دوست داشتن و در عین حال آزار و اذیت در روابط توأم با بدرفتاری های عاطفی، آنها را بسیار آسیب رسان می کند.
بدرفتاری عاطفی، هر نوع رفتار غیر فیزیکی را چه به صورت آشکار و چه پنهان در بر می گیرد و به مرور شکل یک الگوی رفتاری رخ می دهد.
روش های متداول بدرفتاری عاطفی، شامل انتقاد(توهین، برچسب زنی و تحقیر)، خصومت(داد زدن، رفتار های منفعلانه و پرخاشگری کلامی)، ترساندن (برخورد ها و حالات رفتاری تهدید آمیز)، تحقیر(سواستفاده از اطلاعاتی که در مورد شما می دانند برای ایجاد شرمندگی و خجالت زدگی در شما) آزار و اذیت روانی(داشتن خواسته ها و انتظارات مداوم و تکراری).
هدف این قبیل رفتارها، کنترل و تسلط بر قربانی است که می تواند منجر به کاهش عزت نفس، ترس، و کاهش نشانه های سلامت روان و حتی در مواردی منجر به ایجاد افکار خودکشی گردد.
بدرفتاری عاطفی، بخشی از اصطلاح گسترده تر خشونت عاطفی محسوب می گردد.
خشونت عاطفی را می توان به عنوان رفتار ها و ارتباطات مبتنی بر کنترل، نایده گرفتن و سلطه، تعریف کرد. در این روابط، عدم تعادل قدرت وجود دارد. بنابراین، بدرفتاری را می توان در روابط مختلفی مانند دوستان صمیمی، والدین – فرزندان و کارفرما – کارمند دید.
موضوعی مشترک در میان قربانیان بدرفتاری های عاطفی وجود دارد. کار با این قبیل مراجعان مشخص کرده است که هر شخصی با نوعی از آسیب پذیری، وارد یک رابطه ی شود.
در زمینه آسیب پذیری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شرایط سخت زندگی، در محدوده زمانی ای که با بد رفتار ملاقات کرده است.
- سابقه ی مورد بدرفتاری قرار گرفتن در دوران کودکی.
- تعاملات ناکارآمد در خانواده مبداء.
- اعتیاد یا سوءمصرف مواد.
- ناتوانی.
- عضویت در خرده گروه هایی مانند گروههای نژادی، مهاجران، گروههای جنسیتی، مسائل مربوط به هویت جنسی، گرایشات جنسی خاص.
- خصوصیات شخصی ، به عنوان مثال همدل، حساس و دلسوز
بدرفتاری های عاطفی امروزه یکی از علل اساسی از هم پاشیدگی روابط زوجی محسوب می گردد. که در صورت نادیده گرفتن شواهد ناشی از آن می تواند رابطه های زوجی را به سمت طلاق سوق دهد درصورتی که به موقع و درست تشخیص داده شوند می تواند به درمان خوب پاسخ داده و کیفیت زندگی را افزایش داد.
انتهای پیام/