به گزارش عصر تحلیل، قیمت ۳۲ قلم از کالاهای اساسی در «شورای قیمت گذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی» تعیین میشود. این شورا متشکل از ۹ عضو، ۴ عضو از نمایندگان تشکلهای مختلف کشاورزی (بنیاد ملی گندم کاران، نظام مهندسی کشاورزی، نظام صنفی کشاورزی و اتحادیه تعاونیهای روستایی و کشاورزی ایران)، ۲ کشاورز خبره در محصولات مختلف کشاورزی و ۳ عضو دولتی (سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی) و همچنین ۲ نماینده از کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی (به عنوان عضو ناظر بدون حق رأی) است.
یکی از مهمترین محصولاتی که در این شورا تعیین قیمت میشود «گندم» است. گندم به عنوان کالایی استراتژیک بیش از ۴۰ درصد از کالری روزانه مردم را تأمین میکند و پرمصرفترین کالا در جهان به شمار میرود.
تعیین قیمت تمام شده گندم برای خرید تضمینی در کشور با معیار قرار دادن ۴ شاخص انجام میشود؛ ۱. هزینه واقعی تولید به اضافه سود متعارف ۲. قیمت جهانی (هزینه تمام شده محصول مشابه وارداتی شامل هزینه خرید در مبدأ، هزینههای حمل و نقل، تعرفههای وارداتی، هزینههای حمل داخلی کشور و سایر هزینههای مترتب بر واردات محصول مشابه) ۳. حفظ رابطه مبادله داخل و خارج بخش کشاورزی ۴. آخرین نرخ تورم اعلامی مرکز آمار ایران.
امسال هر کیلو گرم خرید تضمینی گندم معمولی ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان و گندم دوروم ۱۸ هزار تومان تعیین شد.
سال گذشته حدود ۱۴ میلیون تن گندم در کشور تولید و از این میزان حدود ۱۰.۵ میلیون تن با مبلغ ۱۵ هزار تومان خرید تضمینی شد. سومین سال خودکفایی کشور سال گذشته در کارنامه حوزه کشاورزی ثبت گردید.
پیش بینی میشود امسال نیز میزان تولید همین مقدار باشد اما خرید تضمینی به حدود ۱۱.۵ میلیون تن برسد.
خرید روزانه گندم چقدر است؟
به گفته مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران تا صبح جمعه ۵ مرداد بیش از ۹ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از سوی گندم کاران تحویل دولت شد. علی قلی ایمانی گفت: روزانه بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن گندم خریداری میشود که این عدد امروز نزدیک به ۹.۷ میلیون تن رسیده است.
وی با بیان اینکه ارزش ریالی این حجم از گندم تحویلی به دولت بیش از ۱۷۰ هزار میلیارد تومان (همت) است، تصریح کرد: ۶۲ همت پرداخت شده (۳۴ درصد) و نزدیک به ۱۱۰ همت (۶۶ درصد) همچنان دولت به گندم کاران بدهکار است. با توجه به خرید روزانه، این عدد هر روز افزایش مییابد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با اشاره به عقب افتادگی پرداخت مطالبات کشاورزان از ۷ فروردین تا امروز، عنوان کرد: هنوز با گندم کاران بوشهر، هرمزگان، خوزستان، فارس، سیستان و بلوچستان که جز تحویل دهندگان نخست بودند تسویه نشده و برخی از استانها هم ریالی دریافت نکردهاند. برخی گندم کاران حدود ۳ ماه است که محصولات را تحویل دادهاند اما پولی به حساب آنها واریز نشده است.
رشد خرید تضمینی
ایمانی با بیان اینکه خرید تضمینی ۱۸ درصد رشد داشته است، اظهار کرد: برداشت در مناطق سردسیر مانند اردبیل، زنجان آذربایجان شرقی و غربی و … تا پایان شهریور ادامه دارد و پیش بینی میشود امسال بیش از ۱۴ میلیون تن گندم در کشور تولید و نزدیک به ۱۱.۵ میلیون تن خرید تضمینی انجام شود.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با اشاره به تأمین بذر سال زراعی آینده خاطرنشان کرد: حدود ۴۵۰ هزار تن گندم برای تأمین بذر سال زراعی آینده از سوی دولت خریداری میشود به اضافه حدود ۱.۲ میلیون تن که خود کشاورزان نگهداری میکنند و به این ترتیب حدود ۲ میلیون تن گندم برای کشت سال آینده ذخیره میشود.
وی با گلایه از روند پرداخت مطالبات اظهار کرد: کشاورزان در ایران خرده مالک بوده و با ۷ تا ۸ ماه زحمت برای پرداخت مطالبات به بانک، فروشنده کود، کمباین کار، کامیون دار و … نیاز دارند تا سر موعد یا نهایت با ۱۰ روز تأخیر پول خود را دریافت کنند. این در حالی است که هنوز مطالبات خود را دریافت نکرده ناچار است برای کشت دوم استقراض کنند.
افزایش ۱۳۲ درصدی قیمت کود شیمیایی
ایمانی در ادامه سخنان خود با اشاره به افزایش قیمت کودهای شیمیایی در کشور بیان کرد: طی نامهای که روز چهارشنبه سوم مرداد در هیأت دولت مطرح شد، نرخ کودهای شیمیایی در کشور ۱۰۲ درصد افزایش یافت در حالی که ابتدای سال هم افزایش ۳۰ درصدی را در این حوزه شاهد بودیم. البته این موضوع فعلاً منتفی است تا در دولت چهاردهم دوباره تصمیمگیری شود.
انتهای پیام/