به گزارش عصر تحلیل، دکتر محمد حیدری جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ما با بیان اینکه نظام تدبیر آب در ایران هنوز دچار ابهام است، گفت: متاسفانه تصمیم هایی که در خصوص آب و مدیریت آن گرفته می شود به چشم منطقه ایی و جزیره ایی است و باید برای آینده این عنصر حیاتی تصمیمات بهتر که دید ملی در آن است، گرفته شود.
وی همچنین تصریح کرد: ما دچار اختلال پاردایمی شده ایم و سیاستهایی تنظیم کرده اییم که نسبتی به جامعه ما ندارد.
این جامعه شناس ادامه داد: همانطور که گفته شد گفتمان آب جزیره ایی است و در تصمیم گیری ها بیشتر بحث منفعت شخص یا منطقه در نظر گرفته می شود.
وی با اشاره به اینکه در موضوع آب عقلانیت مثبتی وجود ندارد، گفت: این سوال برای ما پیش می آید که در مقوله آب عقلانیت کار می کند یا خلاقیت؟! و در جواب می توان گفت که خلاقیت منفی در مدیریت آب نقش دارد.
حیدری با بیان اینکه حکمرانی ناکارآمد در خصوص آب جاری است، عنوان کرد: جدایی از مشکلات طبیعی از جمله کاهش نزولات جوی، شرایط منطقه ایی و آب و هوا را اگر در نظر نگیریم شاهد آن هستیم اشکال اساسی آب در بخش حکمرانی آن است.
وی در ادامه متذکر شد: حکمرانی ناکارآمد غلط آب، سیاستگذاری ناکارآمد، برنامه ریزی ناکارآمد و نظارت ناکارآمد از جمله عوامل مخرب در مدیریت آب است که این روزها اشکالات اساسی را به نحوه توزیع و مصرف آن متوجه می کند.
این استاد دانشگاه با اشاره به سیاستگذاری های اشتباه در دوران گذشته را عنصر بی ثباتی توزیع آب در فلات مرکزی دانست و در این خصوص گفت: جایگذاری اشتباه صنایع آب بر و انجام کشاورزی در مناطقی که ظرفیت توسعه ندارد مشکلات اساسی را امروز گریبان گیر مردم در حوزه آب کرده است.
وی افزود: عدم توجه به توسعه همگون در مشاغل در سالهای گذشته با در نظر گرفتن شرایط محیطی و اقلیمی همچنین پایه گذاری و دید کوتاه مدت برای افزودن ظرفیت محصولات یا مکان هایی که با آب سرو کار دارند امروز مشکلات را در بخش آب دو چندان کرده است.
حیدری تاکید کرد: امروز شاهد آن هستیم که مدیریت آب سیاست زده شده است و باید توجه داشت که آب و مدیریت بر آن موضوع ملی است و نباید به صورت محلی و استانی به آن نگاه کرد.
ایجاد ۷۵۰ هزار چاه در کشور
این جامعه شناس با اشاره به تحقیقات اخیر در خصوص آب و بارگزاری های بدون تدبیر گفت: متاسفانه امروز با آمار حفر ۷۵۰ هزار چاه در کشور روبرو هستیم که این مساله منابع زیر زمینی تا حد چشمگیری تقلیل داده است.
وی در حسن ختام صحبتهای خود اظهار کرد: بایستی شیوه حکمرانی در آب اصلاح و بازنگری شود و در آینده تصمیمات ساختاری تر برای مصرف آب گرفته شود.
انتهای پیام/