به گزارش عصر تحلیل به نقل از اکوانرژی، در کمتر از چهار سال اخیر، سرمایهگذاری در حوزه نیروگاههای خورشیدی به شدت افزایش یافته است. این روند موجب ترغیب بیشتر سرمایهگذاران به احداث نیروگاههای خورشیدی شده و با توجه به محدودیتهای گازی کنونی، نیروگاههای تجدیدپذیر مانند بادی و سایر روشهای تولید انرژی به گزینههای مناسبی تبدیل شدهاند.
سید امیر طباطبائیان مدیر انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه در حاشیه نمایشگاه انرژی های تجدید پذیر در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ما با اشاره به اینکه صنعت فولاد بهطور کامل به انرژی وابسته است، گفت: این وابستگی میتواند به تکنولوژی کوره بلند و یا استفاده از زغالسنگ یا به تکنولوژی آهن اسفنجی و کوره قوس الکتریکی مربوط باشد. در فرآیند اول، انرژی زغالسنگ مورد استفاده قرار میگیرد و در فرآیند دوم، انرژی مورد نیاز از گاز و برق تأمین میشود.
سیاستگذاریهای محیط زیستی
طباطبائیان ادامه داد: سیاستگذاری در ایران بهخاطر وجود منابع، بر پایه فرآیند دوم شکل گرفته است که روشی دوستدار محیط زیست و جدیدتر نسبت به روش کوره بلند است و انتشار کربن کمتری دارد.
وی در ادامه به آمارهای جهانی اشاره کرد و افزود: در حالی که در دنیا تقریباً ۷۰ درصد تولید فولاد بر پایه زغالسنگ است، در ایران حدود ۷۰ درصد تولید فولاد کشور بر پایه گاز و کوره قوس الکتریکی انجام میشود.
چالشهای تأمین انرژی
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه با بیان اینکه این شرکت سالیانه نزدیک به ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز نیاز دارد، هشدار داد: اگر دچار محدودیتهای مصرف گاز یا برق شویم، بخشی از تولید خود را از دست خواهیم داد.
وی به محدودیتهای فعلی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر که فصل زمستان است، ما با محدودیت ۸۰ درصدی گاز مواجه هستیم و تقریباً اکثر کورههای تولید آهن اسفنجی متوقف شدهاند.
برنامههای تأمین انرژی پایدار
طباطبائیان در ادامه به برنامههای فولاد مبارکه برای تأمین انرژی پایدار اشاره کرد و گفت: از سال ۱۴۰۰ تصمیم گرفتیم که به احداث نیروگاه به صورت خودکفا برای تأمین نیازهای خود بپردازیم.
وی افزود: سهم فولاد مبارکه از برنامه تأمین ۱۰ هزار مگاوات انرژی، ۱۵۰۰ مگاوات بود و ما تصمیم گرفتیم ۶۰۰ مگاوات از این انرژی را بهصورت خورشیدی تولید کنیم.
وی در خصوص وضعیت نیروگاههای این شرکت گفت: نیروگاه حرارتی ما در دو فاز، یعنی توربین گازی و توربین بخار، در حال تولید است، اما بهدلیل محدودیت گاز، فعلاً متوقف است.
طباطبائیان در ادامه به پیشرفت نیروگاه خورشیدی اشاره کرد و گفت: نیروگاه خورشیدی آفتاب شرق با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات در دست احداث است که هم اکنون نزدیک به ۴۰ مگاوات آن در مدار تولید قرار گرفته و تا پایان سال این توان به ۱۲۰ مگاوات می رسد.
چالشهای پروژههای بزرگ
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه در بخشی دیگر از صحبتهای خود به چالشهای موجود در راهاندازی پروژه بزرگ نیروگاه خورشیدی اشاره کرد و گفت: فولاد مبارکه با چالشهای مجوزها، تأمین مالی، زمین و مسائل بروکراسی در فرآیند پروژه روبرو بود.
وی همچنین به کاهش قیمت پنلهای خورشیدی در یک سال و نیم اخیر اشاره کرد و افزود: این موضوع باعث میشود که احداث نیروگاههای خورشیدی توجیهپذیرتر شود.
افزایش سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی نیاز به حمایت دولت دارد
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه به توجه روزافزون جهانی به انرژی خورشیدی اشاره کرد و گفت: به نظر میرسد که آیندهای روشن برای مجوزهای زمین و تأمین سرمایه اولیه وجود دارد.
وی در پاسخ به این سوال که طی سالهای اخیر تا کنون بهبودی در روند همکاری دولت ها بخصوص دولت سیزدهم و چهارهم نسبت به دورههای قبلی گرفته، گفت: برای تسهیل امور سرمایهگذاران در حوزه نیروگاههای خورشیدی، دولت باید اطمینان دهد که انرژی تولیدی به خود سرمایهگذاران تحویل داده میشود، به ویژه در زمان اوج مصرف. این موضوع برای جذب سرمایهگذاران بسیار حائز اهمیت است و در صورت عدم وجود این اطمینان، ممکن است سرمایهگذاران از این حوزه عقبنشینی کنند.
حمایت مالی و تسهیل قوانین نیاز توسعه انرژی تجدید پذیر
مدیر انرژی و سیالات فولاد مبارکه به تخصیص منابع مالی اشاره کرد و گفت: دولت میتواند از صندوق توسعه ملی و سایر منابع مالی خود برای ارائه وامهای کمبهره به سرمایهگذاران کمک کند.
وی همچنین به موانع مالی پروژههای تعریفشده توسط بخش خصوصی اشاره کرد و افزود: فولاد مبارکه نیز با محدودیتهای مالی روبروست و نیاز به حمایت دولت در این زمینه دارد.
تسهیل واردات و قراردادهای فروش تضمینی
وی خواستار تسهیل قوانین واردات و ثبت سفارش کالاهای مورد نیاز نیروگاهها شد و گفت: در حال حاضر، برخی تجهیزات در گمرکات معطل ماندهاند، در حالی که کشور با کمبود برق دست و پنجه نرم میکند.
طباطبائیان بر اهمیت تضمین تخصیص برق تولیدی به مصرفکنندگان و تسهیل قراردادهای فروش تضمینی تأکید کرد و گفت: تجربه ما در فولاد مبارکه نشان میدهد که حتی پس از احداث نیروگاه حرارتی، برای انعقاد قرارداد با وزارت نیرو زمان زیادی صرف می شود.
همکاری مشترک بین بخش خصوصی و دولتی
مدیر انرژی فولاد مبارکه در پایان به ضرورت همکاری مشترک بین بخش خصوصی و دولتی اشاره کرد و گفت: این همکاری باید با هماهنگی و تعامل دو طرفه باشد تا بتوانیم به پیشرفت پروژهها امیدوار باشیم.
وی همچنین بر اهمیت مشارکت مردم در تولید و حل مشکلات انرژی تأکید کرد و گفت: برای عبور از چالش ناترازی انرژی، نیازمند همکاری و همفکری در تمامی حوزهها هستیم.
پتانسیل سرمایهگذاران داخلی
وی در ادامه به وجود سرمایهگذاران در کشور اشاره کرد و گفت: شرایط برای فعالیت آنها مهیا است و باید سعی کنیم موانع را کاهش دهیم. انرژیهای تجدیدپذیر میتوانند نقش مهمی در این مسیر ایفا کنند و از پتانسیلهای موجود سریعتر بهرهبرداری شود.