به گزارش عصر تحلیل، قیمت انواع آجیل چند سالی است که در کشور جهش یافته و رو به افزایش است از سوی دیگر دولت هم در این زمینه برای کنترل قیمتها اقدام مؤثری انجام نداده است.
بر اساس آداب و رسوم، مردم ایران هر ساله برای سفره عید با آجیل از مهمانان خود پذیرایی میکنند؛ اما چند سالی است که مردم قدرت خرید آجیل و خشکبار را از دست دادهاند.
به غیر از رسم و رسوم عید، خوردن انواع مغز برای سلامت بدن مفید بوده و پزشکان به مصرف روزانه آن توصیه میکنند. مردم کشورمان که در چند سال اخیر به دلیل کاهش توان خرید نتوانستند آجیل خریداری کنند و طبق پیشبینی کارشناسان تغذیه سلامت بدن آنها در معرض آسیب جدی و خطر قرار دارد.
کارشناسان و پزشکان متخصص اعلام کردند که در دوران مقابله با کرونا استفاده از تغذیههای مناسب و مقوی در داشتن بدنی سالم بیشتر از هر زمان دیگری تاثیر گذار است. وجود انواع خوراکیهای لبنی، غذاهای بخارپز، دانهها و میوهها در رژیم غذایی افراد ضروری است. به همین دلیل مردم باید خرید آجیل درجه یک و با کیفیت را حتما در سبد غذایی خود قرار دهند.
خرید آجیل در روزهای پایانی سال به یکی از دغدغههای مردم تبدیل شده؛ البته بسیاری از افراد جامعه به دلیل گرانی تمایلی به خرید ندارند اما گروهی از افراد جامعه هم هستند که حداقل برای یک بار در سال تمایل به خرید و مصرف آن دارند که برای پایبند بودن به رسم و رسوم حتما آجیل خریداری کنند.
ستاد تنظیم بازار در این راستا تلاش کرده تا قیمتها را برای شب عید کنترل کند اما همچنان قیمتها سیر صعودی دارند.
بسیاری از سایتهای آنلاین اعلام کردند که آجیل با قیمت مناسب و با کیفیت عرضه میکنند. با توجه به شیوع ویروس کرونا سال گذشته نمایشگاه برگزار نشد و با توجه به ماندگاری این ویروس در کشور احتمالاً امسال هم برگزار نخواهد شد.
سال گذشته برخی از مردم نسبت به فروش آنلاین رضایت داشتند؛ اما تعدادی هم نسبت به کیفیت محصولات آنلاین معترض بودند که نیاز است در این بخش که اکنون با استقبال خوبی هم همراه است نظارتهای مناسبی انجام شود.
افزایش قیمت در مقابل کمبود آجیل
رئیس اتحادیه کشوری آجیل و خشکبار میگوید در حالی که ظرفیت بسیار خوبی برای تولید بادام زمینی در کشور وجود دارد، اما ۹۰ درصد بادام زمینی مصرفی کشور به دلیل تعرفه پایین و اختصاص ارز دولتی از چین و اوکراین وارد میشود و اکنون بهعنوان واردات تخمه آفتابگردان آجیلی در بازار وجود دارد به احتمال زیاد محمولههایی است که در گمرک بوده، زیرا ثبت سفارش تخمه آجیلی از دی سال گذشته تا تیر امسال ممنوع نبوده است.
چنگیز اسفندیاری، مدیرکل دفتر صنایع تبدیلی و غذایی وزارت جهاد کشاورزی نیز با بیان اینکه میزان صادرات خشکبار کشور ۵۰۰ هزار تُن معادل یک و هشت دهم میلیارد دلار در سال است، میگوید واردات تخمه آفتابگردان تا سال ۹۶ چهل و چهار هزار تُن و در سال ۹۷ سی و هفت هزار تُن بود و در ۱۰ ماهه نخست امسال نیز ۲۷ هزار تُن تخمه آفتابگردان وارد شده است. حدود هزار واحد بسته بندی و تولید آجیل با ظرفیت یک و دو دهم میلیون تُن در کشور وجود دارد در حالی که تولید داخلی ۷۰ هزار تُن و نیاز کشور در این زمینه ۲۰۰ هزار تُن است.
حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز میگوید زمانی که در داخل نیاز برای محصولی وجود دارد و ما واردات آن را ممنوع میکنیم زمینه قاچاق آن محصول ایجاد میشود.
وی درباره برخورد این ستاد با قاچاق محصولات آجیلی میافزاید تمیز دادن دو محصول داخلی و وارداتی برای بازرسان ستاد مشکل است. در ۹ ماهه نخست امسال هزار تُن کشفیات آجیل و خشکبار معادل ۶۰۰ میلیارد ریال داشتهایم.
آیا دولت میتواند بازار شب عید را کنترل کند؟
کارشناسان معتقدند؛ با توجه به افزایش روزانه قیمتها، میتوان پیش بینی کرد که دولت احتمالا در کنترل قیمت در شب عید با مشکلات بسیاری مواجه خواهد بود. البته مسئولان دولتی طبق معمول به مردم وعده دادهاند که این امر محقق نمیشود و دولت در این راستا سازوکارهای لازم را به کار برده است. اما تجربه وعدههای دولت و عدم تحقق آنها یکی پس از دیگری مردم را نسبت به وعدههایی که عمل نمیشوند و عزم دولتیها در تحقق آنها بدبین کرده است.
محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهور از ساز و کار دولت برای کنترل قیمت و تأمین کالاهای شب عید خبر داد و میگوید در جلسهای که با حضور رئیسجمهور و وزرای جهاد کشاورزی و صمت و قائم مقام جدید امور بازرگانی و بازار برای پایین آمدن قیمتهای فعلی مرغ و تخم مرغ و تامین کالاهای مورد نیاز شب عید مانند میوه و آجیل برگزار شد، سازوکاری مطرح شد. وزرای جهاد کشاورزی و صمت قول دادند با جدیت این موضوع را دنبال کنند.
به گفته وی در بخش نظارت وزارت صمت نیز حدود ۳۷۰۰ تا ۳۸۰۰ نفر حضور دارند که قرار است تجهیزات مورد نیاز آنها برای نظارت نیز بیشتر شود.
رئیس دفتر رئیسجمهور درباره کمک به افراد کم درآمد، میافزاید طبق قرار قبلی، کمکهای ۴ ماهه دولت تا فروردین ادامه دارد، اما هنوز تصمیم خاصی برای تامین سبد کالای این افراد برای شب عید در نظر گرفته نشده است، چون همه امکانات را پیش خور کردیم.
معاون استاندار تهران هم در این راستا، میگوید با توجه به کرونا و رعایت پروتکلهای بهداشتی امسال به هیچ عنوان نمایشگاهی برای فروش آجیل در نظر گرفته نشده است و این موضوع از طریق فروش و خرید آنلاین انجام میشود.
بر اساس آمارها؛ به طور میانگین قیمت آجیل بیش از ۵۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته به طوری که پسته بیش از ۵۰ درصد افزایش قیمت داشته است. این افزایش قیمتها در مقابل کاهش توان خرید مردم است. چیزی به روزهای پایانی سال نمانده و هنوز ستاد تنظیم بازار برنامههای خود را برای کنترل قیمت در بازار شب عید و بحثهای نظارتی اعلام نکرده است.
در ادامه قیمت انواع آجیل و خشکبار آمده است. (قیمتها براساس ریال درج شده است)
انجیر خشک: ۰۰۰، ۵۵۰، ۱
بادام منقا یک پوست کاغذی: ۰۰۰، ۷۵۰، ۱
بادام هندی سایز ۳۲۰: ۰۰۰، ۱۰۰، ۳
برگ زرد آلو ممتاز (زرین): ۰۰۰، ۴۵۰
برگ قیسی سکهای: ۰۰۰، ۵۵۰
پسته احمدآقایی: ۰۰۰، ۲۵۰، ۲
پسته اکبری: ۰۰۰، ۳۵۰، ۲
پسته فندقی: ۰۰۰، ۸۵۰، ۱
تخمه آفتابگردان کله قوچی (دور سفید و سیاه): ۰۰۰، ۳۴۰
تخمه آفتابگردان ریز: ۰۰۰، ۳۲۰
تخمه آفتابگردان شمشیری ممتاز: ۰۰۰، ۳۴۰
تخمه کدو گوشتی: ۰۰۰، ۶۱۰
پودر نارگیل: ۰۰۰، ۶۱۰
خلال بادام زمینی: ۰۰۰، ۷۰۰
سنجد: ۰۰۰، ۵۰۰
سویا آجیلی: ۰۰۰، ۳۵۰
شاهدانه: ۰۰۰، ۴۵۰
عناب: ۰۰۰، ۵۵۰
فندق با پوست خام: ۷۹۰،۰۰۰، ۱
کشمش پلویی (خرمایی وسیاه): ۰۰۰، ۳۸۰
کشمش پلویی طلایی: ۰۰۰، ۳۶۰
کشمش سبز پیکانی: ۰۰۰، ۵۲۰
کنجد خام سفید: ۰۰۰، ۶۵۰
کنجد خام سیاه: ۰۰۰، ۵۰۰
گردو با پوست کاغذی (وارداتی): ۰۰۰، ۲۵۰، ۱
گندم بوداده: ۰۰۰، ۱۱۰
مغز بادام: ۰۰۰، ۰۰۰، ۲
مغز بادام زمینی درشت (با پوست): ۰۰۰، ۴۷۰
مغز گردو: ۰۰۰، ۷۰۰، ۲
مویز بدون هسته: ۰۰۰، ۶۲۰
مویز با هسته: ۰۰۰، ۴۴۰
نخودچی دوآتشه بینمک: ۰۰۰، ۳۸۰
نخودچی دوآتشه شور: ۰۰۰، ۳۸۰
خلال پسته: ۰۰۰، ۲۰۰، ۳
مغز فندق شور: ۰۰۰، ۰۰۰، ۳
مغز بادام زمینی ممتاز ایرانی: ۰۰۰، ۶۰۰
تخم شربتی: ۰۰۰، ۶۰۰
خاکشیر: ۰۰۰، ۶۰۰
تخمه کدو گوشتی دو آتشه ممتاز: ۰۰۰، ۹۰۰