به گزارش عصرتحلیل از اصفهان، مژگان ابراهیمی عضو شورای تخصصی معماری موزه گرمابه حمام علیقلی آقا در دومین نشست معماری با موضوع “چقدر در طراحی معماری شهری به شهر اندیشیده ایم” با بیان اینکه معماری یکی از موضوعات مهم در شهرسازی است، گفت: معماران باید از خود بپرسند که آیا با توجه به شرایط و قوانین موجود در شهرسازی و پروژه های معماری، اقدام مناسبی را در جهت شهر و شهروندان انجام داده اند.
وی با اشاره به معماری بناهای قدیمی، افزود: در گذشته برای معماری توجه ویژه به همسایه و حتی خیابان و کوچه هم بود مثلا در کوچه ها مقداری از فضای خانه عقب نشینی می کردند تا فضایی برای استراحت سالمندان باشد، اما در حال حاضر هیچ کدام از معماران حاضر به انجام چنین کاری نیستند و حتی این کار را به نوعی هدررفت زمین و پروژه تلقی می کنند.
در ادامه محمد شماعی زاده متخصص معماری با بیان اینکه ارتباط معماری تنها با شهر خلاصه نمی شود، اظهارداشت: معماری با تمام حوزه های اجتماعی، زیست محیطی، فرهنگی و سیاسی مرتبط بوده و به عبارتی وابسته به تمام این موضوعات است.
شماعی زاده با بیان این سوال که چقدر در طراحی معماری به شهر اندیشیده ایم، گفت: این سوال جزئی از دغدغه معماران برای طراحی شهری تلقی می شود و تفکر و ارتباط معنادار آن با شهر خیلی روشن است.
این متخصص معماری با اشاره به رویکردهای مختلف معماری شهری، بیان داشت: در پروژه ها سعی می شود تا ارتباط آن با شهر یک ارتباط بصری باشد.
وی با بیان این سوال که ما معماران چقدر در قبال اندیشیدن به شهر و ادای حقوق شهر، احساس مسئولیت در مواجه با شهر و پاسخگو بودن نسبت به شهر حق داریم، ادامه داد: این مسئولیت یک کاری دو طرفه بین معمار و شهر و شهروندان است.
این معمار اظهارداشت: همان طور که از یک معمار انتظار می رود که در طراحی و اجرای پروژه های معماری خود غیر از حق مالک، مصالح و شهروندان را در نظر بگیرد در مقابل نیز انتظار می رود شهر نسبت به رعایت حقوق معمار تلاش کنند.
شماعی زاده حق آموزش مطلوب در دانشگاه ها و دفاتر معماری، رقابت سالم، نقد تخصصی، ارایه نظر در امور شهر، داشتن قوانین قابل اعتنا و منسجم شهرسازی و حق ارایه فعالیت خلاقانه به دور از تفکر غالب را از حقوق معماران دانست.
وی با انتقاد از قوانین و محدودیت های دست و پاگیر که برای معماران وجود دارد، خاطرنشان کرد: دغدغه ما این است که با این شرایط و قوانین و با محدودیتی که داریم چقدر می توانیم کار کنیم و چقدر می توانیم به طراحی بیاندیشیم و آن را به فضای شهری بیاوریم.
این معمار ادامه داد: ما در معماری با مردم سروکار داریم، مردم از ما انتظاراتی دارند در حالیکه یکسری قوانین در هر کشور با هر نوع فرهنگی وجود دارد، اتفاقی که می افتد این است که کارفرمای خصوصی دوست دارد حداکثر بهره را ببرد در حالیکه جامعه باید به سمتی برود که کارفرما را متقاعد کند که از منافع صد درصدی خود چشم پوشی کند.
وی بهترین کارفرمایان را کارفرمایان متوسط عنوان کرد و افزود: کارفرمایان متوسط سواد و درآمد خوبی دارند و هم می خواهند که کاری متفاوت برای آنان ارائه شود بنابراین بهترین گزینه هستند.
شماعی زاده با بیان اینکه معماری مانند یک کلاف به هم پیوسته است که عواملی مانند قوانین شهرسازی، نظر کارفرمایان، بودجه و اعتبار پروژه و بسیاری از موضوعات اجتماعی و فرهنگی در آن دخیل است، خاطرنشان کرد: نقص در هر کدام از این موارد موجب گره های بیشتر در این کلاف می شود.
انتهای پیام/