به گزارش #گردشگر عصر تحلیل، شیراز در بخش مرکزی استان فارس، در ارتفاع ۱۴۸۶ متر بالاتر از سطح دریا و در منطقهٔ کوهستانی زاگرس واقع شده و آب و هوای معتدلی دارد. این شهر از سمت غرب به کوه دراک، از سمت شمال به کوههای بمو، سبزپوشان، چهلمقام و باباکوهی (از رشتهکوههای زاگرس) محدود شدهاست.
شیراز پس از تبریز (در سال ۱۲۸۷ خورشیدی) و تهران (در سال ۱۲۸۹ خورشیدی)، سومین شهر ایران بوده که در سال ۱۲۹۶ خورشیدی، نهاد شهرداری در آن تأسیس گردید. شهرداری شیراز به ۱۱ منطقهٔ مستقل شهری تقسیم شده و جمعاً مساحتی بالغ بر ۲۴۰ کیلومتر مربع را شامل میشود.
نام شیراز در کتابها و اسناد تاریخی، با نامهای مختلفی نظیر «تیرازیس»، «شیرازیس» و «شیراز» به ثبت رسیدهاست. محل اولیهٔ این شهر در محل قلعهٔ ابونصر بودهاست. شیراز در دوران بنیامیه به محل فعلی منتقل میشود و به بهای نابودیِ اصطخر – پایتخت قدیمیِ فارس – رونق میگیرد. این شهر در دوران صفاریان، بوییان و زندیان پایتخت ایران بودهاست.
شیراز از دیرباز به واسطهٔ مرکزیت نسبیاش در منطقهٔ زاگرس جنوبی و واقعشدن در یک منطقهٔ به نسبت حاصلخیز، محلی طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان، یکجانشینان و عشایر بودهاست. همچنین این شهر در مسیر راههای تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بندر بوشهر قرار گرفتهاست.
شیراز به سبب جاذبههای تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی فراوان، همواره گردشگران بسیاری را به سوی خود فرامیخوانَد.
ریشه نام شیراز
اولین اشاره به نام شیراز، بر روی لوحهای گلی ایلامی به ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد بازمیگردد که در ژوئن ۱۹۷۰ در هنگام کندن زمین برای ساخت کوره آجرپزی در گوشه جنوب غربی شهر یافت شدهاست. لوحهای نوشته شده در ایلام قدیم به شهری به نام تیرازیس اشاره دارد. با توجه به فونتیک چنین برداشت میشود: تیراسیس یا سیراسیس، این اسم از نام سیراجیس در فارسی قدیم گرفته شدهاست که بر اثر تغییر منظم صداها در زبان فارسی مدرن به شیراز تغییر نام دادهاست. نام شیراز بر روی سفالهای پیدا شده از ویرانههای دوره ساسانی در سده دوم پس از میلاد نیز رویت شدهاست. بر اساس نوشتههای برخی از نویسندگان بومی، با توجه به شاهنامه، نام شیراز از نام پسر سومین شاه جهان یعنی تهمورث مشتق شدهاست. در کاوشهای باستانشناسی در تخت جمشید، به سرپرستی جورج کامرون در سال ۱۳۱۴ خورشیدی به پیدایش خشتنبشتههایی عیلامی انجامید که بر روی چند فقره از آنها به قلعهای بنام «تیرازیس» یا «شیرازیس» اشاره شدهاست. همچنین مهرهایی مربوط به اواخر ساسانی و اوایل اسلام، در محل قصر ابونصر یافت شدهاست که حاوی نام «شیراز» میباشند.ابن حوقل، جغرافیدان مسلمان سده چهارم هجری، وجه تسمیه شیراز را شباهت این سرزمین به اندرون شیر میداند؛ چرا که به قول او عموماً خواربار نواحی دیگر بدانجا حمل میشد و از آنجا چیزی به جایی نمیبردند. براساس تحقیقات تدسکو شیراز به معنای مرکز انگور خوب است. هرچند این نظر توسط محققین دیگر مانند بنونیست و هنینگ رد شدهاست.
فرهنگ
شهر شیراز به شهر شعر در ایران معروف است. از میان شاعرهای بانویِ معروف ایران میتوان از جهانملک خاتون که در شیراز میزیسته نام برد. شیراز به شهر شعر، شراب، باغ و گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است و شیراز از قدیم به داشتن باغهای بسیار و زیبا مشهور بودهاست. شیراز از دوران باستان باغهای انگور فراوانی داشته و همین باعث شهرت جهانی شراب شیراز در دنیا شدهاست. امروزه بیشتر باغهای این شهر در شمال غرب آن و در مناطق قصردشت، کشن، چمران و معالیآباد واقع شدهاند. تعدادی از باغهای شیراز از لحاظ تاریخی بسیار حایز اهمیت هستند و بهعنوان مراکز مهم گردشگری بهشمار میآیند. از معروفترین این باغها میتوان به باغ ارم، باغ عفیفآباد، باغ دلگشا و باغ جهاننما اشاره نمود.
شهر شیراز در بین سالهای ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۷ محل برگزاری جشن هنر شیراز بود. این جشنواره در زمان خود بزرگترین رویداد فرهنگی در نوع خود در سطح جهان بود. این رویداد با هدف تشویق هنرهای سنتی ایران و بالا بردن استانداردهای فرهنگی ایران تشکیل شدهبود. همچنین این رویداد محلی بود برای گرد آمدن بزرگترین هنرمندان سنتی و مدرن ایران و سراسر دنیا در رشتههای مختلف هنری.
شیراز به عنوان یکی از مهمترین مراکز گردشگری و توریستی ایران مطرح بوده و با جاذبههای تاریخی فراوان برای گردشگران داخلی و خارجی شناخته شدهاست. از جاذبههای تاریخی شهر شیراز میتوان به آتشکدهٔ صمیکان، آرامگاه حافظ، آرامگاه خواجوی کرمانی، آرامگاه سعدی، ارگ کریمخان، باغ جهاننما، باغ ارم، باغ تخت، باغ چهلتن، باغ دلگشا، باغ عفیفآباد، باغ نارنجستان قوام، باغ هفتتن، خانه صالحی، چاه مرتاض علی، حمام باغ نشاط، عمارت باغ ایلخانی، عمارت باغ نشاط، عمارت دیوانخانه، عمارت کلاهفرنگی باغ نظر، مسجد نصیرالملک، قصر ابونصر، قلعهٔ ککها، مدرسهٔ آقاباباخان، مدرسهٔ خان، موزهٔ پارس، موزهٔ هفتتنان، نقش برجسته بهرام در برم دلک اشاره کرد.
در سال ۱۳۷۴ در پروژه بین الحرمین ۷ هکتار از بافت تاریخی شیراز که متشکل از ۸۷ خانه تاریخی، مسجد و مدرسه تاریخی بود تخریب شد. هماکنون نیز تصمیم بر این است که تحت همان پروژه ۵۷ هکتار دیگر بدون در نظر گرفتن آثار و بناهای ارزشمند تاریخی تخریب و جایش را به پاساژهای تجاری بدهد.
موزههای شیراز
شهر شیراز تعداد ۱۱ موزه را در خود جای دادهاست که از میان آنها میتوان به موزههایی همچون موزه هخامنشی که به نمایش اشیای متعلق به زمان هخامنشی میپردازد، موزه ساسانی که به نمایش اشیایی از دوره ساسانی میپردازد، موزه قاجار که به نمایش اشیاء زمان قاجار میپردازد، موزهٔ تاریخ طبیعی و تکنولوژی که به نمایش گونههای جانوری، گیاهی و زمینشناسی میپردازد، موزه پارس که به نمایش اشیاء سفالی از هزارههای پیش از میلاد تا دوره قاجاریه میپردازد و موزه عفیفآباد که به نمایش سلاحهای گوناگون دوره صفویه تا دوره پهلوی میپردازد اشاره کرد.
هتلها و مراکز اقامتی شیراز
شهر شیراز مجموعاً دارای ۱۳۱ مهمانپذیر و مهمانسرا ثبت شده و همچنین ۳۴ هتل میباشد که از این تعداد، هتلهای شیراز، زندیه، چمران، پارس و هما پنج ستاره، ۲۶ هتل چهار، سه، دو و یک ستاره و ۴ هتل آپارتمان میباشند.
ترابری
فرودگاه شیراز
شیراز دومین شهر ایران پس از تهران بود که دارای فرودگاه بینالمللی شد. این فرودگاه در دوران سلطنت محمدرضا شاه پهلوی با نام فرودگاه بینالمللی شیراز تأسیس شد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی بهنام «فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب» تغییر نام داد. فرودگاه شیراز پس از فرودگاه امام خمینی مجهزترین فرودگاه در سطح کشور محسوب میگردد. در حال حاضر فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب شیراز با دارابودن دستگاههای کمک ناوبری مدرن و کارآمد از قبیل دستگاه رادار PSR-SSR که یکی از پیشرفتهترین رادارهای دنیا میباشد و همچنین دستگاههای NDB – DME – DVOR و ILS یکی از فرودگاههای ایمن و مجهز در سطح کشور بوده و پذیرای تمامی تایپهای پروازی میباشد و به لحاظ سیستمها ی هواشناسی، ارتباطی و رادیویی از تجهیزات پیشرفته و قابل اطمینان برخوردار میباشد. فرودگاه شیراز در اسفندماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی به جمع چهار فرودگاه خودگردان کشور پیوست.
مسیرهای خارجی این فرودگاه عبارتند از کشورهای انگلستان، مالزی، ترکیه، عراق، سوریه، قطر، امارات متحده عربی (دبی، ابوظبی و شارجه)، کویت، بحرین، عربستان، روسیه، پاکستان، مصر و سودان.
پروازهای داخلی این فرودگاه شامل پروازهای شیراز-تهران، شیراز-مشهد، شیراز-اصفهان، شیراز-تبریز، شیراز-اهواز، شیراز-آبادان، شیراز-بوشهر، شیراز-بندرعباس، شیراز-ساری، شیراز-لارستان، شیراز-لامرد، شیراز-چابهار، شیراز-کرمان، شیراز-کیش، شیراز-لاوان، شیراز-قشم، شیراز-سیری، شیراز-ماهشهر، شیراز-جزیره خارگ، شیراز-عسلویه، شیراز-بهرگان و شیراز-رشت میباشد.
شرکتهای هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران (هما)، آسمان، ایران ایرتور، کیشایر، ماهان، کاسپین، فارس ایر قشم، نفت، زاگرس، تابان، ارم ایر، گلف ایر، ترکیش ایرویز، سعودیایر، ایرعربیا و به صورت موردی شرکتهای هواپیمائی دیگر از فرودگاه شیراز جهت نشست و برخاست استفاده میکنند.
هماکنون ظرفیت پذیرش مسافر این فرودگاه ۴ میلیون تن در سال است که با اتمام طرح توسعهٔ این فرودگاه، به ۱۰ میلیون مسافر در سال افزایش مییابد.
راهآهن
خبر افتتاح راهآهن شیراز اصفهان در ۱۳ خرداد سال ۱۳۸۸ خورشیدی توسط رسانههای خبری منتشر شد. مدت کوتاهی پس از افتتاح این راهآهن معلوم شد که این راهآهن به صورت نیمهتمام و ناقص اجرا شده و با عبور اولین قطار از روی آن بسیاری از ریلها در هم شکستهاند. از آن زمان تا شهریورماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی، به علت آماده نبودن ایستگاه راهآهن شیراز برای سوار و پیاده کردن مسافران از ایستگاه موقتی در شهر جدید صدرا استفاده میشد. ایستگاه راهآهن شیراز که اکنون یکی از بهترین ایستگاههای راهآهن کشور محسوب میشود در مهرماه سال ۱۳۹۰ خورشیدی به بهرهبرداری کامل رسید و از آن زمان تمامی قطارها از ایستگاه اصلی حرکت میکنند.
هماکنون مسیرهای ریلی شیراز – بوشهر – عسلویه و همچنین شیراز – جهرم – لار – بندرعباس در دست ساخت میباشد.
پایانه مسافربری
چهار باب پایانهٔ مسافربری برونشهری در نزدیکی به ابتدای ۴ محور اصلی خروجی شهر قرار دارند. شهرداری شیراز در سال ۱۳۶۳ خورشیدی اولین پایانهٔ متمرکز خود را با نام «پایانهٔ شهید کاراندیش» مطالعه، طراحی و به اجرا درآورد که در دیماه ۱۳۶۶ خورشیدی به بهرهبرداری رسید. «پایانهٔ شهید مدرس» در شرق شیراز و «پایانهٔ امیرکبیر» در جنوب غرب این شهر نیز پس از احداث و تجهیز در اردیبهشتماه ۱۳۷۵ خورشیدی، بهطور همزمان به بهرهبرداری رسیدند. همچنین «پایانهٔ غیرمتمرکز سپیدان» جهت سرویسدهی به بخشهای شمال غربی شهر شیراز از سال ۱۳۷۵ خورشیدی شروع به فعالیت کردهاست.
اتوبوس
شیراز از اولین شهرهای ایران است که دارای شرکت واحد اتوبوسرانی درونشهری شدهاست. سازمان اتوبوسرانی شیراز و حومه در سال ۱۳۴۵ خورشیدی تأسیس گردید. در آن سال ۱۰ دستگاه اتوبوس به صورت نقد و اقساط از شرکت «ایران ناسیونال» خریداری شد و تعداد ۱۰ تن راننده، ۴۰ تن کمک راننده، ۵۰ تن بلیت فروش و ۱۰ تن تعمیر کار و بازرس، کارکنان شرکت واحد بودند. حقوق روزانهٔ هر راننده بهصورت تمام وقت (۶ صبح تا ۱۰ پس ازظهر) مبلغ ۱۶۰ ریال و هر تن کمک راننده و بلیت فروش ۸۳ ریال تعیین شدهبود. با اتوبوسهای خریداری شده، خطهای یک، دو و سه راهاندازی شدند که این امر با استقبال مردم روبهرو گردید. از ابتدای سال ۱۳۸۰ خورشیدی، سازمان اتوبوسرانی شیراز در امر واگذاری اتوبوسها به بخش خصوصی اقدام نمودهاست؛ بهطوریکه هماکنون بیش از ۹۰ درصد از این ناوگان به بخش خصوصی واگذار گردیدهاست.
قطار شهری
هماکنون قطار شهری شیراز در دست ساخت است. خط اول این پروژه از جنوب شرق شهر (میدان گلسرخ) و از طریق بلوار مدرس، میدان ولیعصر، میدان نمازی، میدان قصردشت، کوچه گلخون، حاشیه بزرگراه چمران تا شمال غرب شیراز (میدان میرزا کوچکخان و میدان احسان) امتداد خواهد داشت که هماکنون بخش عمدهای از عملیات اجرایی آن انجام شدهاست و ۱۶ ایستگاه آن در حال بهرهبرداری و ارائه خدمات به مسافران است. این خط ۲۴٫۱ کیلومتر طول دارد که توانایی جابهجایی ۱۰٬۰۰۰ مسافر در ساعت را خواهد داشت.
خط دوم این پروژه از تقاطع بزرگراه امام خمینی و بلوار عدالت در جنوب شهر آغاز شده و پس از گذر از بلوار عدالت و بلوار آزادی بهسمت شمال و به میدان آزادی منتهی میگردد که ایستگاه میدان امامحسین، ایستگاه مشترک بین این دو مسیر است.
خط سوم به طول حدود ۱۶ کیلومتر پیشبینی شده که میدان میرزا کوچکخان را از طریق صنایع الکترونیک، شهرکهای شهید بهشتی، حافظ، بزین، استقلال، پل شهرک گلستان و بلوار تنگجلاب به مرکز شهر جدید صدرا متصل میکند. پس از اتمام پروژههای قطار شهری، شیراز جمعاً ۱۱۰ کیلومتر مترو خواهد داشت.
سینما
شهر شیراز دارای ۹ سینما است که از این تعداد، سینماهای حافظ، پیام، ایران، پرسیا، فلسطین و بهمن در بلوار کریمخان زند، سینما شیراز درخیابان لطفعلیخان و سینما سعدی در خیابان قصردشت و پردیس سینمایی گلستان در خیابان معالی آباد و پردیس سینمایی هنر شهر آفتاب واقع در مجتمع تجاری خلیج فارس قرار دارند.
پیست اسکی شیراز
مجموعه تفریحی ورزشی پولادکف سپیدان به عنوان دومین پیست بزرگ بینالمللی کشور در ۸۰ کیلومتری شمال شهر شیراز و ۱۵ کیلومتری شهر اردکان فارس و درارتفاع ۲۸۵۰ متری از سطح دریا واقع شده و دارای قلهای به ارتفاع ۳۴۰۰ متر از سطح دریا است؛ همچنین این مجموعه دارای امکاناتی از قبیل تلهکابین، تلاسکی، رستوران، فست فود، کافی شاپ، مهمانسرا، هتل، موتور برفی، ماشینهای کوهستان، چرخهای هوشمند، قایقهای پدالو، اسب سواری، دوچرخه سواری، لوازم مورد نیاز اسکی و آموزشگاه اسکی میباشد و در سال ۱۳۸۱ افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفتهاست.
مراکز آموزش عالی و دانشگاههای شیراز
چند دانشگاه مهم ایران در شیراز قرار دارند. مهمترین دانشگاه آن دانشگاه شیراز میباشد که شامل دانشکدههای مهندسی، علوم، کشاورزی، دامپزشکی، ادبیات و علوم انسانی، هنر و معماری، حقوق و علوم سیاسی و علوم تربیتی و روانشناسی میشود.
قدمت دانشگاه علوم پزشکی شیراز به ۶۰ سال میرسد. دانشگاه صنعتی شیراز، دانشکده صنایع مخابرات راه دور ایران، دانشکده صنعت الکترونیک، دانشکده فنی شهید باهنر، مرکزآموزش عالی حافظ شیراز و مرکز آموزش عالی پاسارگاد شیراز از دیگر دانشگاههای شیراز میباشند. دانشکده صنعت الکترونیک شیراز به دلیل فعالیتهای خاص خود و موفقیتهایی نظیر ساخت نخستین لامپ تصویر در ایران بسیار شناخته شدهاست در ضمن دانشکده صنایع مخابرات و راه دور ایران به دلیل وجود صنایع الکترونیک و مخابرات راه دور ایران در شیراز تأسیس شدهاست. دانشگاه آزاد شیراز که متشکل از چندین دانشکده میباشد از مراکز مهم دانشگاه آزاد ایران است. همچنین دانشگاه پیام نور نیز در شیراز وجود دارد.
اقتصاد
در طول تاریخ این شهر، شیراز به واسطه مرکزیت نسبیاش در منطقه زاگرس جنوبی و واقع بودن در یک منطقه به نسبت حاصلخیز به محل طبیعی برای مبادلات محلی کالا بین کشاورزان و یکجانشینان و عشایری مانند قشقایی تبدیل گشته بود. همچنین این شهر در مسیر راههای تجاری داخل ایران به بنادر جنوب مانند بوشهر بودهاست که این نقش با احداث شبکه راهآهن به بنادر دیگر ایران کمرنگ شدهاست. مرکزیت ادارای و نظامی این شهر نیز باعث رونق شهر در طول تاریخ بودهاست. در دهههای اخیر این صنعت گردشگری به رونق این شهر افزودهاست.
شهرک صنعتی بزرگ شیراز صنایع کوچک و بزرگ بسیاری را در خود جای دادهاست. شیراز جایگاه بودن کارخانجات الکترونیکی متعددی از جمله صنایع مخابراتی و الکترونیک ایران (صاایران)، زیمنس، ITMC و تکصا میباشد. صنایع فناوری اطلاعات از بزرگترین صنایع این شهر بهشمار میرود که با شهرهای بزرگی در زمینهٔ تبادل صنایع فناوری اطلاعات در جهان مانند مونیخ و برلین (در زمینهٔ کارخانجات زیمنس) در ارتباط میباشد.
کشاورزی همواره بخش مهمی از اقتصاد شیراز و حومهٔ آن بودهاست که دلیل آن فراوانی آب در این منطقه نسبت به بیابانهای اطراف است. تولیدات کشاورزی این شهرستان عبارتاند از: انگور، نارنج، خرمالو، ازگیل، شلیل، انار و گندم. این شهر در تولید فرش و گل نیز معروف است. از صنایع دستی این شهر میتوان به خاتم کاری، معرقکاری، قالیبافی و منبتکاری اشاره کرد.
صنایع مهم شیراز شامل صنایع الکترونیک، پالایشگاه نفت، مجتمع پتروشیمی، کارخانهٔ سیمان، صنایع لاستیکسازی، صنایع لبنیات و صنایع نساجی است و در بخش انرژی نیروگاه گازی شیراز، نیروگاه حافظ، نیروگاه سیکل ترکیبی فارس و نیروگاه خورشیدی شیراز از جمله نیروگاههای مهم شیراز هستند.
سوغات
از سوغات عمدهٔ شیراز میتوان به آبلیمو، انار، انجیر، ترشیجات، چرم، حصیر، حنا، خاتمکاری، خراطی، خرما، ریسندگی، زعفران، سفیداب، سنگتراشی، شیشهگری، بهار نارنج، ظروف سفالی، عرقیات، فلزکاری، قالی، کندهکاری، کیسه حمام، گبه، گلیم، کلوچه و مسقطی، نان یوخه، نان شیری، منبتکاری و نمد اشاره کرد.
۲۴ مورد از جاهای دیدنی شیراز + آدرس
۱- سعدیه
سعدیه نام یکی از جاهای دیدنی شیراز بوده که آرامگاه سعدی در آن قرار گرفته است. سعدی از شاعرهای محبوب و معروف قرن هفتم هجری بوده که آرامگاه آن هماکنون مورد بازدید بسیاری از مسافران و گردشگران قرار دارد. بنای آرامگاه سعدی در سال ۱۳۳۰ ساخته شد و در سال ۱۳۵۳ به ثبت آثار ملی ایران رسید.
این مکان در گذشته خانقاه و محلی برای عبادت سعدی بود، به همین دلیل پس از مرگ در آنجا دفن شد. ترکیب دو سبک سنتی و مدرن در کنار هم بسیار منحصربهفرد بوده و جلوه خاصی به این مکان بخشیده است. وجود حوض، درختان و گلهای رنگارنگ هم بدون تردید در زیبایی سعدیه موثر بوده و نقش خاصی در آرامش بیبدیل این مکان ارزشمند داشته است. در سفر خود به شیراز حتما از آرامگاه سعدی بازدید کنید.
آدرس سعدیه: شیراز، انتهای خیابان بوستان، جنب باغ دلگشا
۲- حافظیه
یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین شاعرهای بزرگ ایرانی که القاب بسیاری اعم از لسانالغیب، ترجمانالاسرار و لسانالعرفا را به خود اختصاص داده است، حافظ نام دارد. این شاعر از غزلسراهای بزرگ قرن هشتم هجری بوده و دیوان حافظ از آثار مشهور او به شمار میرود.
حافظیه در شب بسیار زیباتر بوده و آرامش بیشتری را برای شما به ارمغان میآورد. نورپردازی این مکان فوقالعاده بوده و وجود طاق هشت ضلعی بر روی آرامگاه حافظ بسیار تماشایی است. جالب است بدانید که معماری این بنا مربوط به دوره هخامنشیان و زندیه میشود و بر روی سنگهای مرمر آن، اشعار حافظ به شیوهای زیبا کندهکاری شده است. بد نیست بدانید که مساحت این مکان در حدود ۲ هکتار بوده و در جنوب دروازه قرآن قرار گرفته است.
حافظیه علاوه بر مردم شیراز یک مامن آرام برای بسیاری از گردشگران و توریستها به شمار میرود و قدم زدن در آن برای همیشه در حافظه شما ثبت خواهد شد. این مکان در اکثر روزهای سال شلوغ بوده و همواره یک یا چند نفر مشغول گرفتن فال حافظ برای شما هستند. شما میتوانید در چایخانه حافظیه استراحت کرده و با وقت گذراندن در این مکان باشکوه لذت ببرید.
آدرس حافظیه: شیراز، میدان حافظیه، آرامگاه حافظ
۳- آرامگاه شاهچراغ
یکی از مکانهای مذهبی و ارزشمند شهر شیراز که مقبره دو تن از برادران امام رضا (ع) در آن قرار دارد، آرامگاه شاهچراغ است. این دو بزرگوار در قرن نهم هجری به شهادت رسیدند و معماری مقبره آنها مربوط به دوران قاجاریه میشود.
کاشیکاری، آینهکاری و گچبریهای شاهچراغ بسیار زیبا و خیرهکننده بوده و هنر معماری ایران و ایرانی را به رخ همگان میکشد. کاشیهای فیروزهای این بنا واقع چشمنواز است و نورپردازی آن در شب تجربه یک حس ناب را در اختیار شما قرار خواهد داد. وجود یک حوض بزرگ فوارهدار در قسمت مرکزی محوطه شاهچراغ بسیار تماشایی بوده که میتواند صحنه زیبایی را در مقابل چشمان همه ما رقم بزند.
این مکان مذهبی دارای دو در اصلی و دو در فرعی بوده و سالانه پذیرای بسیاری از مسافران و گردشگرانیست که برای زیارت وارد این آرامگاه میشوند. آرامش پراکنده شده در این مکان واقعا بیبدیل است، بنابراین توصیه میکنیم در سفر خود به شیراز حتما از آرامگاه شاهچراغ دیدن کنید.
آدرس آرامگاه شاهچراغ: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، خیابان احمدی
۴- آرامگاه خواجوی کرمانی
یکی از شاعرهای خوشنام و پرآوازه قرن هفتم و هشتم هجری قمری که بسیاری افراد با اشعار این بزرگوار خاطره دارند، خواجوی کرمانی است. این شاعر در استان کرمان متولد شده و پس از سپری کردن سفرهای متعدد در استانهای مختلف، نهایتا در شهر شیراز درگذشت.
آرامگاه خواجوی کرمانی در سال ۱۳۱۵ هجری شمسی یعنی در زمان حکومت پهلوی ساخته شد و فضای بسیار نوستالژیک و معنوی دارد. در سفر خود به شهر شیراز از آرامگاه خواجوی کرمانی که یکی از جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود، بازدید کنید.
آدرس آرامگاه خواجوی کرمانی: شیراز، دامنه کوه صبوی، ابتدای جاده شیراز به اصفهان، تنگ الله اکبر
۵- آرامگاه محمدبن خفیف شیرازی
محمدبن خفیف یا ابوعبدالله بن خفیف یکی از عرفای قرن سوم و چهارم هجری بوده که در سال ۲۶۹ هجری قمری در شیراز به دنیا آمد. شیخالاسلام، شیخالمشایخ و شیخ کبیر از القاب این عارف شیرازی به شمار رفته و کتابخانهای به نام او در کنار آرامگاهش قرار گرفته است.
وی بنیانگذار سلسله خفیفه بوده و از آثار ارزشمند او میتوان به شرفالفقر، الفصول فی الاصول و المعتقد الکبیر و الصغیر اشاره کرد. محمدبن خفیف شیرازی در سال ۳۷۱ هجری قمری درگذشت. بازدید از آرامگاه این عارف شیرازی که یکی از جاهای دیدنی شیراز است، به شما پیشنهاد میشود.
آدرس آرامگاه محمدبن خفیف شیرازی: شیراز، خیابان طالقانی، به سمت راسته شمالی بازار وکیل، آرامگاه محمد بن خفیف شیرازی
۶- باغ ارم
یکی از بهترین جاهای دیدنی و جاذبههای گردشگری شیراز را میتوان باغ ارم معرفی کرد که به نظر میرسد مربوط به زمان سلجوقیان میشود، اما بیشتر بناهای نیمهکاره آن در زمان ناصرالدین شاه به سرانجام رسید. زیبایی باغ ارم شیراز بدون اغراق خیرهکننده بوده و حس زندگی را در شما زنده میکند.
وجود درختان مختلف اعم از نخل، سرو، اقاقیا، افرا، بید و سروناز و گلهای خوشرنگ موجود در این باغ زیبا بیش از پیش بر محبوبیت آن افزوده و فضای آن را دلانگیز کرده است. جالب است بدانید که بلندترین درخت سرو شیراز در همین باغ قرار گرفته است و میوههایی همانند سیب، به، گلابی، ازگیل، گردو، نارنج، زردآلو، بادام و خرما بر روی درختان این باغ به چشم میخورند.
وجود یک حوض طویل در قسمت میانی باغ ارم شیراز شما را تا کاخ قاجاری همراهی میکند و صدای آب جاری در آن قدم زدن را برای شما لذتبخشتر خواهد کرد. زیبایی این باغ در فصل بهار و پاییز دوچندان میشود، به طوری که در فصل بهار بوی بهارنارنج و گلهای بهاری به طور کامل محیط باغ را پر میکنند و در فصل پاییز هم رنگ نارنجی بینظیر باغ از مقابل چشمانتان کنار نخواهد رفت.
به همراه داشتن دوربین عکاسی برای ثبت تصاویر ناب در این باغ واقعا لازم است. بد نیست بدانید که باغ ارم در حال حاضر در اختیار دانشگاه شیراز قرار دارد و نام آن به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو به ثبت رسیده است.
آدرس باغ ارم: شیراز، بلوار ارم، میدان ارم، خیابان ارم، نزدیک مجموعه دانشگاه شیراز
۷- باغ دلگشا
یکی دیگر از باغهای قدیمی و اصیل شهر شیراز که در نزدیکی سعدیه قرار گرفته است، باغ دلگشا نام دارد. مساحت این باغ در حدود ۵٫۷ هکتار بوده و ساخت آن به دوره ساسانیان برمیگردد. در داخل باغ یک عمارت ۳ طبقهای مربوط به دوره قاجاریه بنا شده که تمام سقف آن از چوب بوده و آینهکاریها و گچبریهای آن واقعا تماشایی است.
باغ دلگشا از درختان و گلهای زیبایی برخوردار بوده و بیشتر درختان آن میوه میدهند. بیشترین درختی که در این باغ وجود دارد، درخت نارنج بوده و عطر بهارنارنج در فصل بهار به طور کامل در این باغ دلنشین میپیچد. باغ دلگشا از آب قنات سعدیه، آبیاری میشود و یک حوض بزرگ و زیبا هم دقیقا مقابل عمارت قرار گرفته است. جالب است بدانید که باغ دلگشا در سال ۱۳۸۱ به ثبت آثار ملی ایران رسید و اولین کلاه فرنگی ایران هم در این باغ ثبت شد.
آدرس باغ دلگشا: شیراز، محله سعدیه جنوبی، بلوار هفت تنان، خیابان نارنجستان، باغ دلگشا
۸- باغ نارنجستان قوام
نارنجستان قوام یکی دیگر از باغهای دوران قاجاریه بوده و نام خود را از درختان نارنج بسیار زیاد در باغ و صاحب باغ یعنی محمدعلی خان قوامالملک که از ثروتمندان شیراز دوره قاجاریه بود، به دست آورده است. طراحی ورود به این باغ زیبا کاملا قرینه بوده و وجود دو ستون در ایوان بزرگ عمارت آن واقعا به زیبایی آن افزوده است.
ترکیب هنرهای گچبری، آیینهکاری، کاشیکاری، منبت کاری، سنگتراشی، مقرنسکاری و نقاشی در قسمتهای مختلف عمارت قوام حیرتانگیز بوده و باغ نارنجستان را به یک باغ منحصربهفرد تبدیل کرده است. بد نیست بدانید که مساحت این باغ در حدود ۳۵۰۰ مترمربع بوده و زیربنای عمارت آن تقریبا ۹۴۰ مترمربع است.
وجود درختان زیبا و گلهای رنگارنگ در قسمت میانی و اطراف باغ، بسیار روحیهبخش بوده و عطر دلانگیزی را در نارنجستان پراکنده میکنند. بد نیست بدانید که باغ نارنجستان قوام در سال ۱۳۳۵ به دانشگاه شیراز اهدا شد و هماکنون به عنوان موزه مورد بازدید عموم قرار گرفته است.
آدرس باغ نارنجستان قوام: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند
۹- باغ جهان نما
جاهای دیدنی شیراز تمامی ندارد و باغ جهاننما از دیگر باغهای زیبا و باشکوه شهر شیراز به شمار میرود. این باغ در نزدیکی حافظیه قرار دارد و قدمت بسیار طولانی دارد. اینکه باغ جهاننما دقیقا در چه دورهای و توسط چه کسی ساخته شده است، مشخص نیست، اما کریم خان زند در دوره زندیان این باغ را مورد بازسازی قرار دارد و یک عمارت زیبای ۸ ضلعی درون آن ساخت.
این عمارت دارای دو طبقه بوده و از ۴ شاهنشین و چندین اتاق برخوردار است. نمای عمارت جهاننما کاملا آجری بوده و بسیار باصفا است. راه ورود باغ تا رسیدن به عمارت کاملا سنگفرش بوده و درختان فراوانی در دو طرف آن به چشم میخورد. لازم به ذکر است که باغ جهاننما هماکنون در مالکیت مرکز صدا و سیمای شیراز قرار دارد.
آدرس باغ جهاننما: شیراز، ضلع شرقی خیابان حافظ (دروازه قرآن)، بالاتر از میدان حافظیه، باغ جهاننما
۱۰- باغ جنت
باغ جنت شیراز در زمره باغهایی قرار دارد که سالانه بسیاری از مسافران و گردشگران از آن بازدید میکنند. این باغ در سال ۱۲۲۳ ساخته شد و قدمت آن به دوره قاجاریه برمیگردد. مساحت باغ جنت در حدود ۵۴ هکتار بوده که تقریبا ۲۷ هکتار آن توسط مردم قابل استفاده است.
به باغ جنت شیراز، پارک جنت هم گفته میشود، بنابراین میتوان آن را یکی از مکان های تفریحی شیراز به حساب آورد. بد نیست بدانید که در گذشته یک عمارت از بناهای مشیرالممالک در این باغ قرار داشت که متاسفانه هماکنون از بین رفته است. درختان سر به فلک کشیده کاج و سرو به فراوانی در این باغ رویایی وجود دارند که طبیعت آن را بیش از پیش چشمنواز کردهاند.
وجود آبنماهای متعدد در قسمتهای مختلف باغ جنت روح تازهای به این محیط داده و یکی از مناطق بکر شیراز برای استراحت به شمار میرود. باغ جنت را میتوان در لیست یکی از بهترین جاهای دیدنی شیراز در عید قرار داد، زیرا یک مکان دنج و باصفا برای استراحت بوده و میتواند اوقات خوشی را برای شما و خانوادهتان رقم بزند. در سفر خود به شیراز حتما بازدید از باغ جنت را در برنامه خود قرار دهید.
آدرس باغ جنت: شیراز، ابتدای ورودی غربی شیراز، بلوار امیرکبیر
۱۱- باغ عفیف آباد
یکی از بهترین آثار تاریخی و جاهای دیدنی شیراز را میتوان باغ عفیفآباد دانست که در سال ۱۲۸۴ توسط میرزا علیمحمد خان قوامالملک دوم بنا نهاده شد. این باغ در حدود ۱۲۷ هزار مترمربع وسعت دارد و زیربنای آن معادل ۱۷ هزار مترمربع است.
باغ عفیفآباد در گذشته تفرجگاه پادشاهان بوده و هماکنون شامل مجموعهای از بخشهای مختلف به نامهای کاخ سلطنتی، موزه اسلحههای قدیمی و محوطه باغ میشود. وجود آبنمای فوارهدار در قسمت میانی یک حوض بزرگ که در جلوی کاخ قرار دارد، فضای باغ را بسیار زیبا کرده و درختان و گلهای رنگارنگ هم طراوت خاص به عفیفآباد بخشیدهاند.
جالب است بدانید که این بنا هماکنون در اختیار ارتش قرار دارد و یکی از بزرگترین موزههای اسلحه خاورمیانه هم درون این باغ وسیع واقع شده است. توصیه ما به شما این است که در سفر خود به شیراز، بازدید از باغ عفیفآباد را در برنامه خود قرار دهید.
آدرس باغ عفیف آباد: شیراز، انتهای خیابان عفیفآباد
۱۲- باغ ملی
کهنترین و بلندقامتترین درختان شیراز را میتوانید در باغ ملی آن جستجو کنید. این باغ که در روبروی آرامگاه حافظ قرار گرفته است، بسیار زیبا بوده و یکی از قدیمیترین باغهای شیراز به شمار میرود. باغ ملی یا پارک ملی از اماکن گردشگری شیراز محسوب میشود و یک انتخاب منحصربهفرد برای تفریح و استراحت است.
تماشای فصل بهار و پاییز در این باغ بسیار حیرتانگیز بوده و قدم زدن را برای شما لذتبخش خواهد کرد. بد نیست بدانید که این باغ در سال ۱۳۶۸ توسط شهرداری مورد بازسازی قرار گرفت. بازدید از باغ ملی شیراز و وقت گذراندن در آن قطعا برای شما لذتبخش خواهد بود، بنابراین در سفر به شیراز حتما از این باغ زیبا و تاریخی دیدن کنید.
آدرس باغ ملی: شیراز، نزدیک حافظیه شیراز
۱۳- ارگ کریم خان
بزرگترین و قدیمیترین بنای تاریخی شهر شیراز را میتوان ارگ کریم خان معرفی کرد. این ارگ در سالهای ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی توسط کریم خان زند ساخته شد و به ارگ کریم خان شهرت پیدا کرد. کریم خان زمانی که شیراز را به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد، این ارگ تاریخی را برای محل زندگی خود در نظر گرفت.
معماری این بنای آجری بسیار زیبا بوده و از بهترین مصالح برای آن استفاده شده است. ارگ کریم خان به شکل مربع بوده و چهار برج استوانهای شکل در چهار گوشه آن واقع شده است که هر کدام ۱۲ متر ارتفاع دارد. برج شمال شرقی این ارگ در گذشته حمام بود و به دلیل وجود مخزن آب در آن، اندکی نشست کرده است.
جالب است بدانید که برجهای ارگ کریم خان در گذشته به عنوان زندان استفاده میشد، اما هماکنون به بنایی زیبا و خیرهکننده تبدیل شده که بسیاری از گردشگران و حتی توریستها از آن بازدید میکنند.
آدرس ارگ کریم خان: شیراز، شمال شرق میدان شهدا
۱۴- دروازه قرآن
معروفترین و نامآشناترین جاذبه گردشگری شیراز، دروازه قرآن نام دارد. شهر شیراز در گذشته از ۶ دروازه برخوردار بود که هماکنون تنها دروازه باقیمانده از این شهر، دروازه شیراز است. این دروازه توسط عضدالدوله دیلمی ساخته شد و بر روی آن قرآنی قرار دادند تا مسافران از زیر آن به سلامت عبور کنند.
دروازه قرآن در زمان کریم خان زند مورد بازسازی قرار گرفت و به دستور ایشان یک اتاقک در بالای دروازه ایران ساخته شد تا دو قرآن نفیس که به قرآن هفده کیلوگرم معروف هستند، درون این اتاقک قرار بگیرند. این قرآنها هماکنون از دروازه شیراز به موزه پارس انتقال داده شدند. دروازه شیراز در شمال شرقی این شهر و بین دو کوه چهل مقام و باباکوهی قرار دارد.
این دروازه دقیقا در ورودی شهر شیراز واقع شده است، بنابراین کسانی که از جاده اصفهان – شیراز وارد این شهر میشوند، این بنا را مشاهده خواهند کرد. بنای دروازه قرآن بسیار زیبا و ارزشمند بوده و از شهرت خاصی برخوردار است. بد نیست بدانید که باغ جهاننما، آرامگاه خواجوی کرمانی و حافظیه که از جاهای دیدنی شیراز به شمار میروند، در فاصله کمی از دروازه شیراز قرار گرفتهاند.
آدرس دروازه قرآن: شیراز، خیابان شیراز، ورودی شهر شیراز
۱۵- عمارت شاپوری
یکی از عمارتهای زیبا و باشکوه شیراز که به اوایل دوران پهلوی مربوط میشود، عمارت شاپوری است. مالک این عمارت شخصی به نام عبدالصاحب شاپوری بوده که یکی از تاجران بزرگ و ثروتمند شیراز به شمار میرود و نام عمارت از نام مالک آن نشات گرفته است.
ساخت این عمارت بین سالهای ۱۳۱۰ و ۱۳۱۵ انجام گرفت و در سال ۱۳۷۹ به ثبت آثار ملی ایران رسید. بد نیست بدانید که عمارت شاپوری در زمینی به مساحت ۴۶۳۵ مترمربع واقع شده و زیربنای آن تقریبا ۸۴۰ مترمربع است. معماری این بنا بسیار شکیل بوده و به سبک قاجاری ساخته شده است، اما نوآوریهای به کار رفته در قسمتهای مختلف عمارت ترکیبی از معماری ایرانی – اروپایی محسوب میشود.
معمار بزرگ عمارت شاپوری، استاد بزرگ معماری ایران یعنی ابوالقاسم مهندسی بوده که نمای آن را منحصربهفرد کرده است. کاشیکاری بنا و گچبری ستون در کنار نورپردازی زیبا و تماشایی موجب شده که مسافران و گردشگران بسیاری از این عمارت مجلل بازدید کنند.
آدرس عمارت شاپوری: شیراز، بلوار کریم خان زند، خیابان انوری
۱۶- خانه زینت الملوک
خانه زینتالملوک را میتوان یکی دیگر از جاهای دیدنی شیراز دانست که مربوط به دوران قاجاریه است. ساخت این بنا در سال ۱۲۹۰ هجری قمری آغاز شد و در سال ۱۳۰۲ هجری قمری به پایان رسید. صاحب خانه زینتالملوک، علیمحمد خان قوامالملک دوم بود و نام آن از زینتالملوک قوامی که دختر قوامالملوک چهارم بود و در این خانه زندگی میکرد، نشات گرفته است.
معماری این خانه بسیار حرفهای انجام شده و چشم هر بینندهای را به خود مبهوت خواهد کرد. وجود یک حوض مستطیلشکل در وسط حیاط خانه و طراحی زیبای تالار شاهنشین آن واقعا حیرتانگیز است. خانه زینتالملوک در فصل بهار و پاییز زیبایی بیشتری داشته و تماشای آن لذتبخشتر خواهد بود.
این خانه بیش از ۲۰ اتاق دارد که سقف تمامی آنها چوبی است، همچنین بر روی سقف خانه نقاشیهای زیبایی از حیوانات، پرندگان و گل به چشم میخورد. در زیرزمین این خانه مجسمه تمامی شخصیتهای برجسته شیراز وجود دارد که تماشای آنها تاریخ را برای شما زنده نگه میدارد. خانه زینتالملوک در سال ۱۳۵۱ به ثبت آثار ملی ایران رسید. پیشنهاد ما به شما این است که در سفر خود به شیراز از این خانه فوقالعاده به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز بازدید کنید.
آدرس خانه زینت الملوک: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، ضلع غربی نارنجستان قوام
۱۷- مسجد جامع عتیق
قدیمیترین مسجد شیراز را میتوان مسجد جامع عتیق به حساب آورد که به دوران صفویه مربوط میشود. به نظر میرسد ساخت این مسجد بین سالهای ۲۶۵ و ۲۸۷ هجری قمری انجام گرفته و آن را به یکی از ارزشمندترین جاهای دیدنی شیراز تبدیل کرده است.
مسجد جامع عتیق بر روی یک عبادتگاه بنا شده و بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. مردم شیراز بر طبق سنت قدیمی خود در روزهای جمعه به این مسجد تاریخی رفته و در آن قرآن تلاوت میکنند، به همین خاطر این مسجد با نام مسجد آدینه یا جمعه هم شناخته میشود. جالب است بدانید که مسجد جامع عتیق در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
آدرس مسجد جامع عتیق: شیراز، ضلع جنوب شرقی شاهچراغ
۱۸- مسجد نصیر الملک
زیبایی واقعی و ترکیب درخشان رنگها را فقط میتوانید در مسجد نصیرالملک شیراز تماشا کنید. این مسجد در زمره ۱۰ مسجد برتر دنیا قرار دارد و رنگین بودن آن زبانزد عام و خاص است. موسس این مسجد شخصی به نام میرزا حسنعلی خان نصیرالملک بوده و معماری آن توسط علی اکبر قوامالملک انجام گرفته است.
ساخت این مسجد مربوط به دوران قاجاریه میشود و یکی از بهترین جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود. استفاده از آینههای رنگارنگ و کاشیهای فیروزهای در کنار طراحی بینظیر بنا، بیانگر هنر و ذوق معمار این مسجد است. تابش آفتاب بر روی پنجرههای رنگی مسجد و بازتاب آن بر روی کاشیهای کف آن، تصویری حیرتآور و خارقالعاده را مقابل چشمان شما رقم خواهد زد.
سعی کنید برای بازدید از این مسجد تاریخی، صبح و ساعت ۹ الی ۱۱ را انتخاب کنید، زیرا نور آفتاب در این ساعات در بهترین حالت خود به مسجد میتابد. عکاسی را در بازدید از این مسجد که یکی از جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود، از یاد نبرید.
آدرس مسجد نصیر الملک: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، محله گود عربان
۱۹- مسجد وکیل
یکی دیگر از زیباترین و قدیمیترین مساجد شیراز که به دوران زندیه تعلق دارد، مسجد وکیل یا مسجد سلطانی است. این مسجد دارای ۴۸ ستون بوده و از این نظر یکی از بناهای مستحکم شهر شیراز به شمار میرود.
معماری و طراحی این مسجد در عین سادگی بسیار چشمنواز بوده و هنر میناکاری و استفاده از رنگهای سبز و قرمز بر زیبایی آن افزوده است. تمام قسمتهای اینا به صورت کاملا دقیق میناکاری شده و ورود به آن حس تکرارنشدنی را برای شما رقم خواهد زد. بد نیست بدانید که این مسجد در نزدیکی حمام و بازار وکیل واقع شده است. حتما بازدید از مسجد وکیل را در برنامه خود قرار دهید.
آدرس مسجد وکیل: شیراز، خیابان آیتالله طالقانی، غرب بازار وکیل
۲۰- بازار وکیل
مجموعهای از حجرههای سنتی شیراز را میتوانید در بازار وکیل آن مشاهده کنید. بازار وکیل یکی از قدیمیترین و بزرگترین بازارهای شیراز بوده که توسط کریم خان زند ساخته شده است. بازار وکیل علاوه بر فروش کالاهایی همانند فرش، تابلو، طلا، لوازم خانه و سایر موارد، از طراحی و معماری مشهور و قابل توجهی هم برخوردار است، به همین دلیل از آن به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز یاد میشود. بهتر است بدانید که این بازار در روزهای جمعه تعطیل است.
آدرس بازار وکیل: شیراز، خیابان زند
۲۱- حمام وکیل
حمام وکیل را هم میتوان در زمره جاهای دیدنی شیراز به حساب آورد، زیرا یکی از حمامهای پیشرفته و مشهور تاریخ ایران به شمار میرود. این حمام در سال ۱۱۸۷ به دستور کریم خان زند ساخته شد. حمام وکیل از بخشهای مختلفی همانند شاهنشین، گرمخانه، رختکن و خزینه برخوردار بوده که مهمترین قسمت آن شاهنشین است.
معماری و نقوش به کار رفته بر روی این بنا بسیار شگفتانگیز بوده و با نقاشیهای از معراج پیامبر اکرم (ص)، نبردهای حضرت علی، عشق شیرین و فرهاد و بیژن و منیژه آراسته شده است، همچنین طراحی مجسمههایی نمادین از افراد در حمام بسیار مورد توجه قرار دارد.
آدرس حمام وکیل: شیراز، خیابان طالقانی
۲۲- آب انبار وکیل
آب انبار وکیل یکی از جاذبههای تاریخی و جاهای دیدنی شیراز است که در قسمت شرق ارگ کریم خان واقع شده است. این آب انبار یادگاری ارزشمند و نفیس از دوران صفویه بوده که توسط کریم خان زند ساخته شد. این آب انبار امروزه به موزه آب شیراز تبدیل شده است که مسافران و گردشگران میتوانند از آن بازدید کنند.
وجود بادگیر بر روی این آب انبار برای خنک شدن آب و ماکتهای سازههای آبی مربوط به دورههای مختلف تاریخ قطعا بر جذابیت آن افزوده است. حتما بازدید از موزه آب شیراز را در برنامه خود قرار دهید.
آدرس آب انبار وکیل: شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، ضلع غربی مسجد وکیل، جنب بازار
۲۳- عمارت کلاه فرنگی یا موزه پارس
عمارت کلاه فرنگی در حقیقت آرامگاه کریم خان زند بوده که درون یک باغ بزرگ و زیبا قرار گرفته است. این عمارت نشانگر معماری باشکوه دوران زندیه بوده و در سال ۱۳۱۰ به موزه پارس تبدیل شد. بنای کلاه فرنگی هشت ضلعی بوده و کاشیکاریها و نقاشیهای آن واقعا بینظیر است. در سفر به شیراز حتما از موزه پارس که یکی از جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود، دیدن کنید.
آدرس عمارت کلاه فرنگی: شیراز، میدان شهدا، خیابان زند
۲۴- رصدخانه ابوریحان بیرونی
رصدخانه ابوریحان بیرونی در داخل دانشگاه شیراز قرار گرفته و دومین رصدخانه ایران بعد از رصدخانه مراغه است. پروفسور یوسف ثبوتی و پروفسور ادوارد فرانسیس گاینن از بنیانگذاران این رصدخانه به شمار میروند.
بد نیست بدانید که رصدخانه ابوریحان بیرونی در بلندای تپهای در شمال غرب شیراز قرار گرفته و رفتن به آن ممکن است کمی دشوار باشد، اما تماشای آن بسیار حائز اهمیت بوده و واقعا ارزشمند است. در سفر به شیراز بازدید از رصدخانه ابوریحان بیرونی را از یاد نبرید.
آدرس رصدخانه ابوریحان بیرونی: شیراز، دانشگاه شیراز
جاهای دیدنی اطراف شیراز
در اطراف شیراز هم جاهای دیدنی بسیار مهم و زیبایی وجود دارد که آوردن نام آنها خالی از لطف نیست. پاسارگاد، تخت جمشید و نقوش رستم و رجب برخی از معروفترین جاهای دیدنی اطراف شیراز به شمار میروند که بهتر است در سفر خود به استان فارس حتما از آنها دیدن کنید.
پاسارگاد که یادگاری باشکوه از دوران هخامنشی بوده و همه ما را یاد کوروش کبیر میاندازد، در شهرستانی به همین نام قرار گرفته است که تقریبا ۱۳۰ کیلومتر با شهر شیراز فاصله دارد. نماد تاریخ ایران؛ تخت جمشید هم در شهرستان مرودشت استان فارس واقع شده و در فاصله ۶۰ کیلومتری از شهر شیراز قرار گرفته است، همچنین نقش رستم و رجب هم که از مهمترین آثار باستانی ایران به شمار میروند، به ترتیب در ۱۳ کیلومتری شهر مرودشت و ۶ کیلومتری تخت جمشید واقع شدهاند. در سفر خود به استان فارس، بازدید از این بناهای تاریخی را در برنامه خود قرار دهید.
انتهای پیام/